RSS

Kreativ bokföring och barnantal

30 Nov

Det har skrivits en del om barngruppernas storlek på dagis. Rent mänskligt anser väl de flesta att det är ett problem när antalet barn i barngrupperna överstiger en viss nivå. Men de som bestämmer har en helt annan värdegrund när de sitter och ska hantera situationen. Man kan då hitta flera sätt att få till en ”kreativ bokföring” för att dölja överinskrivningar.

Låt oss nu ta Stockholms stad som ett exempel. Stadsdelarna ska då varje år redovisa hur många barn man har i de olika grupperna. Normen man har satt är 14 barn på småbarnsavdelningar (1-3 år) och 18 barn på syskonavdelningar (4-5 år).

Trots att det har beslutats av kommunfullmäktige, så är det ändå få stadsdelar som faktiskt håller sig till det antalet. Under året har det redovisats att nästan alla stadsdelar överskrider den nivån med ett visst antal procent.

Men det här kan faktiskt vara toppen på ett isberg. Det finns nämligen andra sätt att organisera avdelningarna än att ha småbarn- eller syskongrupper. Tjänstemännen kan ägna sig åt en del kreativ bokföring.

Utvidgade syskongrupper

Ett exempel är att man ser till att det blir utvidgade syskongrupper.

I en utvidgas syskongrupp kan man ha barn 1-5 år, alltså hela ålderspannet. Men hur många barn ska det då finnas i en sådan grupp? Här har staden ingen norm att hänvisa till, utan det är upp till stadsdelen eller förskolechefen att bestämma det.

Det rimliga vore då att man tog in 16 barn, alltså ett antal mellan småbarn och syskon. Med tanke på att man då kan ha även 1- och 2-åringar känns det som en lämplig nivå. Men det finns inget som i praktiken hindrar att man har 18. Eller varför inte 20 barn. Det finns ingen norm.

Hur många utvidgade grupper finns det då? Jag vet inte, men en siffra jag hört att det i min stadsdel utgör ca 50% av alla grupper. Men jag har ingen statistik på det, tyvärr.

Avdelningslöst

Det andra kreativa sättet att komma runt barnantalet är att helt enkelt upplösa avdelningarna. Man kör avdelningslöst.

Man får det här alternativet att låta väldigt tjusigt och den pedagogiska filosofin hämtar man från de Reggio Emila-inspirerade. Då talar man om hemvisten, torg med mera. Ser man i platsannonser talas det om storarbetslag.

Inte heller här finns det någon norm. Man kan i princip knöka in hur många barn som helst.

Det här fungerar eftersom det inte finns någon norm som säger hur många barn det ska finnas per vuxen. Inte heller finns det regler för barn per kvadratmeter yta. Det finns regler för hur många höns det får vara per ytenhet, men inte när det gäller våra barn. De reglerna togs bort under krisen i början av 90-talet.

När Skolverket undersökte läget i Osby kommun, kom man fram till att det var fler barn i barngrupperna där än i någon annanstans i hela Sverige. Osby gick då ut med att deras modell att organisera sina förskolor inte passade in i Skolverkets modell. Man använda så kallade avdelningslösa förskolor.

Vad man gjorde var att helt enkelt ta sig runt den rådande normen och se till att få in fler barn på sina förskolor. Kreativ bokföring!

Även i min stadsdel finns den här typen av avdelningar.

Knappast okänt

Psykologer larmar, men vilken politiker eller tjänsteman bryr sig? För det kan inte vara något okänt fenomen. Det här borde ha diskuterats i alla Sveriges kommuner, någon gång. Lite som en officiell hemlighet.

Om det här sker med utbildningsborgarrådet i Stockholms goda minne, är svårt att säga. Men problemet lär ha påtalats av facket, så det kan inte vara komma som någon total överraskning. Men som vanligt tvår man väl sina händer och skyller på andra.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 30 november 2011 i Jobbet, Stora barngrupper

 

Etiketter: , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: