RSS

Första legitimationen

29 Nov

Igår delades de första legitimationerna till förskollärare ut vid en ceremoni vid Skolverket i Stockholm. Men överlag går det trögt för Skolverket, eftersom datorsystemet som ska användas tydligen krånglar. Så hela projektet är starkt försenat.

Och bekymren är inte över. IT-systemet klarar fortfarande inte av att hantera ansökningarna, eftersom dessa är mer komplicerade att hantera än vad Skolverket trodde.

Därför beslöt Skolverket för två veckor sedan att börja handlägga ett antal legitimationsansökningar manuellt. Men det gäller bara förskollärares legitimationer. Deras ansökningar är enklare att hantera, eftersom de inte rör olika ämnen och årskurser.

Av de 180.000 kan tänkas kunna få legitimation, enligt Skolverket, har ca 60.000 sökt så här långt. Och det är väl inte att förvåna någon att verkligheten är mer komplex än vad man tror på Skolverket och Utbildningsdepartementet.

En av deltagarna fick i artikeln ovan tillfälle att uttala den till sanning intjatade frasen att legitimationen höjer yrkets status. Men vi lär få se hur det blir med det. Än är det bara spekulationer och förhoppningar. Och de som sökte direkt kanske är de mest statussugna av alla.

Jag väntar till framåt 2014 innan jag bestämmer mig, om inte verkligheten förändras starkt. Då går det också att se effekterna av den här ”reformen”. Kanske har den då redan kapsejsat.

Och på min arbetsplats har vi helt klart mer akuta problem att ägna oss åt än att fundera på legitimation och status. Här gäller det att få vardagen att gå ihop sig över huvud taget.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 29 november 2011 i Jobbet, legitimationen

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: