RSS

Vart är menyn i Ubuntu?

21 Nov

Ja, var hittar man egentligen menyn i Ubuntu? Någon/några har idag sökt på det och sedan hamnat på min blogg. Jag kan tänka mig att det är årets versioner av Ubuntu (11.04 och 11.10) det gäller, eftersom de klassiska menyerna har försvunnit där. Nu ville alltså dessa personer vet var man hittar dem.

Jag skrev om det här igår, när jag tog upp startknappen och andra sätt att starta program. Ubuntu har här tagit ett nytt grepp på problemet hur man ska hitta och öppna program i datorn.

Svaret på frågan om vart menyn är i Ubuntu, är väl att det inte längre finns några menyer i traditionell bemärkelse. Man har konstruerat om skrivbordet och hur man kommer åt sina program och gjort på ett helt nytt sätt. Vissa program lyfter man fram, medan andra får man söka efter. Så det blir att tänka och lära om. Men det är ändå ganska enkelt.

För att starta ett program tittar man till vänster på skärmen. Här finns det två saker man kan använda sig av. Högst upp och med en Ubuntulogga hittar man Dash. Klickar man på den kan man söka efter program och filer på datorn.

Unitys gränssnitt

Det övre vänstra hörnet av Ubuntu 11.10.

Under Dash hittar man programstartaren eller dockan. Man har ju sneglat lite på Mac-datorerna. Här finns det ett antal ikoner för program som kan vara intressanta att använda, t ex filbläddraren och webbläsaren. Men man kan också lägga till eller ta bort program, så att man anpassar den efter sina egna behov.

För att starta ett program som inte finns i dockan, öppnar man Dash. Här finns det flera alternativ. Dels finns det ikoner att klicka på, men man kan i den övre rutan skriva in namnet på ett program för att söka efter det. Problemet är väl då att man måste vet vad programmet heter.

Använda Dash

Klickar man på Dash uppe i vänstra hörnet av skärmen, får man upp följande "mapp".

Det här påminner om hur det såg ut i runt 1990 i både Mac- och Windowsdatorer. Där öppnade man en mapp för att kunna starta sina program. Man måste då alltså starta filbläddraren först och gå till just programmappen. Nu är vi tillbaka där.

Om man istället klickar på ikonen för ”Fler program” får man upp det som syns på bilden här nedan. Överst hittar man program man öppnat tidigare, på mellanraden kan man se några av de program som finns installerade och längst ner hittar man tips på program som går att installera.

Dash med Flera program

Vad man ser i Dash om man trycker på Flera program.

Observera den lilla tunna linjen till höger i bilden. Det är rullningslisten.

Om man nu under ”Installerade” klickar på ”Se ytterligare resultat”, får man upp alla de program som är installerade. Listan är i alfabetisk ordning. Vad jag själv saknar här är att programmen inte är indelade i kategorier, vilket hade underlättat sökandet och även förståelsen för vilken typ av program det handlar om.

När man väl har öppnat ett program, så dyker det upp en ikon i dockan. Men stänger man programmet så försvinner ikonen. Vill man då ha programmet kvar i dockan för att lättare komma åt det, då får man högerklicka på ikonen och välja ”Behåll i programstartare”.

Var inte rädd för att lägga till program här. Det går att ha flera ikoner är de som syns. Listan går nämligen att rulla.

Behålla ett program i programstartaren

När man vill behålla ett program i programstartaren.

Hur pass intuitivt och nybörjarvänligt det här är, kan man väl ha åsikter om. Jag kan nog vänja mig vid det här. De program jag använder mest lägger jag i programstartaren och de program jag vanligen använder hittar jag lätt i Dash.

Och var det här grafiska experimentet leder, får vi väl se i om några år. Men nu har man i alla fall på Ubuntu bestämt sig för att utforska det menylösa alternativet.

Du behöver inte binda upp dig till originalutseendet i Ubuntu med Unity, det går att byta om du inte känner dig bekväm. Det enklaste är kanske att istället installera Kubuntu eller Xubuntu, som har andra fönsterhanterare i botten och en annan inställning till hur man kommer åt sina program.

Annonser
 
6 kommentarer

Publicerat av på 21 november 2011 i Dator, Fönsterhanterare

 

Etiketter: , , , , , , ,

6 svar till “Vart är menyn i Ubuntu?

 1. Uhumbar Kashareatam

  10 april 2012 at 19:27

  Tack, mycket bra inlägg! Blev lite förvirrad av att helt plötsligt inte hitta menyerna när jag skaffade 11.04.

   
  • Maths

   10 april 2012 at 19:55

   Jag kan förstå dig! Förändringen mellan 10.10 och 11.04 är väldigt radikal och det har dom fått kritik för. Det finns ju strängt taget ingenting kvar av det gamla, utom den delen av panelen som finns överst till höger. Så det blir en del nyinlärning. Förhoppningsvis lär dig snart att hitta det du behöver.

    
 2. Magnus

  20 juni 2013 at 11:32

  Hmm… Problemet uppstår när man utforskar Ubuntu för första gången. Man vet inte vad man skall leta efter eller vad man skall söka efter. Finns det inget pra och lätt sätt att se alla program som finnns på datorn. Mina barn är de flitigaste användarna.

   
  • Maths

   20 juni 2013 at 15:59

   Det finns inte längre något i mitt tycke bra sätt att se sina installerade program. Utvecklarnas tanke är att man helt ska lita på att söka efter varje enskilt program man vill ha. Men gör så här.

   1. Tryck snabbt på Windows-tangenten för att öppna det som kallas Dash.
   2. Längst ner finns några ikoner, där en ser ut som tre pennor eller något sånt. Tryck på den.
   3. Nu öppnas linsen för att söka efter program. Här finns bland annat ”Installerade Se ytterligare nnn resultat”. Klicka på den för att expandera sökresultatet så du kan se alla program.

   Det går också att uppe till höger i Dash Filtrera resultatet. Man får då upp en lista med kategorier. Klicka på en lämplig. Tänk bara på att den knapp du trycker in för att se en kategori kommer att vara nedtryckt till dess du trycker på den igen. Så se till att trycka upp de knappar du inte vill ha.

   Lycka till!

   PS Se till att ta bort shoppinglinsen och alla andra spionerande linser och scope. Beroende på vilken version du har, ska de kunna stängas av, men det bästa är att ta bort dem helt.

    
 3. Kent Jonsson

  03 december 2014 at 19:58

  Jag har ett anna problen med listen, det går inte att ta bort program! ”ta bort från programstartaren” fungerar inte! Är det någon som har en lösing? Ubuntu 14.04

   
  • Maths

   03 december 2014 at 20:14

   Eftersom jag nu inte kör Ubuntu utan Xubuntu, så är jag inte så uppdaterad, men det borde bara vara att högerklicka på ikonen och välja ta bort.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: