RSS

Startknappen eller hur jag startar program

20 Nov

Har du tänkt på hur du gör för att starta de program du har på din dator? Hur kommer du åt dem? Hur vet du vilka som finns på din dator? Eftersom de flesta idag kör någon version av Windows, så kan jag gissa att du hittar den i Start-menyn. Men så har det inte alltid varit och det finns även andra sätt att göra det på.

Tanken dyker upp när jag på Tech World ser en genomgång av de startmenyer som funnits i Windows. Här kan man se hur det började med en mapp med ikoner. Det var faktiskt med Windows 95 från 1995 som startmenyn dök upp. Sedan har den ändrat utseende lite över tid, men att ha en knapp eller ikon för att öppna upp innehållet på datorn finns ändå kvar.

Det här har varit ett väldigt lyckat koncept, enkelt och intuitivt. Man klickar på startknappen och sedan är man igång. Sedan är det en annan sak att menyn har blivit allt mer komplex. Och har man bara en ingång, så är det mycket som ska få plats.

Nu känns det som den alltid har funnits där. Vilket den alltså inte har. Den är inte ens det enda alternativet när det gäller att starta program. Men då måste man förstås välja något annat än Windows.

MacDocka

Nu kan jag inte så mycket om Mac, men när jag började på Lärarhögskolan i mitten på 90-talet, hade vi i datasalen små Macar där man fortfarande öppnade program via en programmapp. Idag har man på Mac-datorer en docka i nederkanten istället. Där har du tillgång till de vanligaste programmen och kan även dyka djupare ner i datorn.

När det gäller Linuxbaserade operativsystem finns det flera olika alternativ, beroende på vilken fönsterhanterare man använder.

Ser man till KDE, har man där haft en startknapp liknande den som finns i Windows. En knapp för att öppna upp till datorns inre. Om man istället har använt GNOME under de senaste 10 åren, har man där haft tre menyer längst upp till vänster i fönstret. Här gör man skillnad på var man hittar program, mappar och systeminställningar. Öppnade man menyn Program hittade man de grafiska program som fanns installerade på datorn sorterade i olika kategorier.

Det här året har man i Ubuntu, som alltid haft GNOME, valt att närma sig Macen. Man har därför lagt en docka längs med vänstra kanten av skärmen. Här kan man lägga till och ta bort ikoner för de program man vill kunna ha nära till hands. Vill du däremot söka efter program och mappar, så finns det ändå en ”startknapp” i form av en Ubuntu-ikon längst upp på dockan. Den kallas för Dash. Här kan du skriva in namnet på ett program eller klicka för att få upp en osorterad lista på alla grafiska program.

Den utveckling som Ubuntu har tagit, den finns nu mera även inom GNOME. Så här finns det en vattendelare i och med 2011.

Inte så påträngande

Men så har vi då ett annat alternativ: att klicka på skrivbordet. Du får här ingen ledtråd direkt på skärmen hur du ska komma åt programmen, utan måste hitta den genom att klicka. Det här hittar man till exempel i fönsterhanteraren Fluxbox. Man får då upp en meny med olika kategorier med undermenyer där man så hittar programmen.

I och med att vi nu får allt fler datorer och smarta telefoner med pekskärmar, så kommer det naturligtvis att förändra läget lite. På en netbook eller smart phone är dessutom utrymmet på skärmen inte så stort. Nu kan man på Androidmobiler dra fram menyer, till synes ur tomma intet. Man måste veta att de finns där eller så upptäcker man dem av en slump eller genom att en kompis tipsar dig.

Det man kan säga är väl att det finns en mängd olika sätt att komma igång med sin dator. Man får helt enkelt lära sig vad som gäller för den manick man just har köpt eller den fönsterhanterare man har installerat. Att starta är kanske inget större problem. Men att hitta bland alla menyer kan vara det. Det vill säga: hur gör jag för att utföra ett viss uppgift?

Annonser
 
3 kommentarer

Publicerat av på 20 november 2011 i Dator, Fönsterhanterare

 

Etiketter: , , , , , ,

3 svar till “Startknappen eller hur jag startar program

 1. Hund

  21 november 2011 at 10:01

  Jag använder Alt-P. 🙂

   
  • Maths

   21 november 2011 at 16:50

   Hörru du, din nörd! 😉 Alt+P funkar inte för mig. Är det något Archit?

    
 2. Maths

  21 november 2011 at 16:55

  Jag kom på att det finns ännu ett sätt i Linux. Det är s k launcher/summoner. Vi har då t ex GNOME Do eller Kupfer. Den senare har jag testat. Men för att kunna installera den måste man ju först ha hittat både till ”startknappen” och Programcentralen.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: