RSS

Lärarförbundet och lärarkrisen

19 Nov

I statistik från Högskoleverket och SCB så lär andelen förstahandssökande till lärarutbildningar ligga på 1,2 sökande per plats. Eva-Lis Sirén skyller på regeringen och kommunerna, men tänk om Lärarförbundet varit med om att skapa, eller åtminstone förstärka, krisen?

Som vanligt tjatar Sirén om att lönen måste upp.

– De låga lärarlönerna är orsaken till det låga intresset för lärarutbildningen.

Men jag minns andra tongångar från slutet av 90-talet, då man kunde läsa om hur studenter hoppade av på grund av den arbetssituation de möte på sin praktik. Möjligheterna att bedriva ett vettigt arbete höll då på att urholkas. Har ungdomarna börjat göra andra prioriteringar nu eller frågar man inte om det längre? Lärarförbundet gör i alla fall andra prioriteringar.

Vi talar om skattepengar

Lärarfacken tjatar om högre lön, men de undviker att tala om var den ska komma från. Vilken ”vinst” är det vi ska fördela? Nej, man vill inte tala om det här för att det är idag en politiskt känslig fråga. Eller till och med en icke-fråga. Lärarnas löner betalas med skattepengar!

Vi kan då lätt se varifrån dessa 10.000 friska kronor skulle komma, eller hur? Vill Lärarförbundet ge sig in i den diskussionen? Knappast! Är Lärarförbundet villigt att gå i strejk för att öka ”attraktionskraften” i läraryrket med 10.000 poäng? Nej!

Jag tycker nog att den Skäggiga dagisfrökens förslag är bättre än höjd lön för att öka attraktionskraften. Tänk vad 10.000 kronor per lärare/förskollärare skulle kunna förbättra arbetssituationen. Och det är kanske det mest akuta just nu. Men om det talar inte Lärarförbundet. Vill man ha sådana diskussioner får man gå till Kommunal.

Nej, Lärarförbundet vill klämma ut mer ur varje lärare för barnens och elevernas bästa. Vi ska jobba mer och under större kontroll. Det här har Lena Sjöberg Skrivit om i artikeln Den styrda läraren i Pedagogiska Magasinet #1 2011.

Som man ropar

Vi får av Sirén veta att det är just högre lön som ungdomar vill se inom läraryrkena för att vilja välja det i första hand.

Ungdomar anger de låga lärarlönerna som den främsta orsaken till varför de inte vill bli lärare, enligt en tidigare genomförd undersökning som Lärarförbundet låtit göra.

Jag misstänker att Lärarförbundet i sina egna undersökningar fått det svar man frågat efter. Det är svårt att skapa enkäter och vill man ha ett visst svar, kan man lätt få det. Som man ropar får man svar.

Fail för facket

Tänk om vi nu faktiskt bevittnar ett totalt misslyckande för Lärarförbundet? Om det är lobbyverksamheten från lärarnas så kallade fackföreningar som vi nu ser resultatet av? För det verkar som om mycket av de tokigheter vi bevittnat under 20 års tid har sin upprinnelse i ett förslag från något lärarfack. Även om politikerna säkert har haft sina diskussioner, så har de varit beroende av de ”experter” som finns inom lärarfacken och som varit deras bollplank.

Jag vill ändå ge en eloge till Eva-Lis Sirén för att hon den här gången lyckades undvika ordet status. Det tackar vi för och ser fram mot ett större fokus på lärares arbetssituation.

Annonser
 
6 kommentarer

Publicerat av på 19 november 2011 i Jobbet

 

Etiketter: , , , ,

6 svar till “Lärarförbundet och lärarkrisen

 1. Janne

  19 november 2011 at 17:43

  Tack för pingback! Jag undrar också hur man kommit fram till slutsatsen att högre lön är det som efterfrågas (och vilken typ av människa det implicerar att man vill ha i förskola/skola).

  Är det kanske så att de två lärarförbunden tappat en del kopplingar mellan yrket (lärare) och verksamheten (förskola/skola) i sin strävan efter att göra yrket mer attraktivt.

  Hög lön och pubkvällar är ju trevligt i sig, men det förbättrar knappast kärnverksamheten. Och mina erfarenheter säger mig att det är brister i denna som orsakar de mest kännbara avhoppen.

   
  • Maths

   19 november 2011 at 18:55

   Du har ju en bra tanke där, så det är väl vettigt att folk läser den i original. Och så slipper jag skriva om det med egna ord. 😉

   Lärarförbunden har nog kopplingen mellan yrke och verksamhet, men för dom verkar lön var den variabel som håller ihop det hela. Vad förbunden då gör är att förenkla lite väl mycket. Det kanske gäller upp till en viss nivå, sedan är nog tid, att kunna fokusera och avsaknad av stressorer viktiga parametrar i ekvationen för bättre kvalitet.

   Jag vill också vara tydlig med att jag inte skulle tacka nej till högre lön. Om min kommun väljer att höja skatten för att ge mig mer betalt, är det helt OK. Men det skulle inte ge mig mer tid att göra alla uppgifter det är tänkt att jag ska göra. Kvalitén skulle inte öka. Och jag antar att den riktiga skolan har samma problem, vilket faktiskt, kors i taket, Metta Fjelkner påpekar.

    
   • Morrica

    20 november 2011 at 18:27

    Jag ser en överhängande risk att effekten skulle bli den omvända, faktiskt – eftersom lönerna redan i dag är en brutaltung post i skolors budget ser jag en risk att en löneförhöjning av den dignitet lärarfacken säger sig förespråka skulle leda till att varje enskild lärare blev så kostsam att man helt enkelt skulle minska på antalet.

     
    • Maths

     20 november 2011 at 18:41

     Eller knöka in fler barn i grupperna/klasserna. Och för att inte hamna där, måste man höja skatterna. Man skulle säkert kunna hitta en matematisk ekvation för det. Vilken politiker i Sverige idag skulle rösta för höjd skatt?

      
    • Janne

     20 november 2011 at 19:10

     Jo. Det är ju det som är synd. Att höja sin egen lön med 10 000 i månaden känns nog mest trevligt om man undgår att reflektera över var pengarna skall tas ifrån och hur dyrt det egentligen skulle bli.

     120 000 kronor mer per lärare och år. Vilken skola/förskola har råd med det i verkligheten?

      
     • Maths

      20 november 2011 at 19:17

      Eller tänka på att jag då skulle få ha över 20 stycken 1- och 2-åringar i gruppen. För att inte tala om hur många det skulle bli i en grupp med 4- och 5-åringar! Inte gulligt.

       

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: