RSS

Köpa bärbar dator

16 Nov

Min dotter har börjat plugg på Universitetet i höst. Men hon har en bedrövlig handstil, som hon knappt själv kan läsa, och de anteckningar hon gör behöver ändå föras över i digital form för att kunna användas i inlämningsuppgifter. Så hon ansåg att hon behövde en bärbar dator! Och hon vill kunna köra Ubuntu.

Som ni säkert vet, så finns det visserligen en del Mac-datorer att köpa, men de flesta datorer som säljs färdiga i butik kör Windows. De färdiga datorerna har byggts för att operativsystemet ska kunna klara av den hårdvara som finns i den. Därför är det lite svårt när man vill ha ett operativsystem som bygger på Linux och som man installerar i efterhand.

Även om det i de flesta fall inte är några större problem, så att köpa en dator som klarar av att köra Ubuntu kan kräva lite eftertanke. Jag sökte lite och hittade guide för att köpa en bärbar till Linux. De flesta av tipsen är inte så viktiga vid köpet, för de bara fungerar, men ett par kritiska punkter finns det.

Att tänka på

 • Processorn borde inte vara något problem.
 • Grafikkort kan vara känsligt av två anledningar. Dels kan man behöva installera en drivrutin separat innan det fungerar som det ska, dels kan det vara problem med att drivrutinen inte ger riktigt den prestanda som man kan förvänta sig.
 • Arbetsminne är inget problem. Man vill man kunna använda arbetsminne på mer än 4GB, så måste kan köra 64-bitarsversionen av Ubuntu. Å andra sidan: om man inte vill köra många och tunga saker, så finns det inget behov av mer än 4GB.
 • Hårddisk är inte heller något problem i sig. Här handlar det mer om man vill ha en lite snabbar hårddisk eller rent ut av en SSD-disk.
 • Optisk media fungerar också, om man inte vill kunna köra Blu-Ray. CD/DVD-brännare/spelare fungerar.
 • Strömhantering handlar mest om funktionen viloläge och hur den hanteras. Det har funnits ett problem med Linuxkärnan som gör att den dragit lite för mycket ström, men med kärnan som kommer med den senaste Ubuntun, version 11.10, så ska det vara åtgärdat.
 • Trådbundet nätverk är inget problem i Ubuntu, men trådlöst kan fortfarande vara det. Nu har jag läst någonstans att en av de stora tillverkarna av nätverkskort, Broadcom, har gett ut sina drivrutiner på ett sätt som gör att även Linuxanvändare kan få dem utan besvär.
 • Biometrik är väl mest intressant om man jobbar med riktigt hemliga saker. Det gäller då att fingerkortläsaren fungerar och det är inte helt säkert. Å andra sidan är man så hemlig krävs det även andra åtgärder, t ex kryptering av hemkatalogen, för att vara någorlunda trygg.
 • Fn-tangenten kan vara lite svår, men brukar väl ändå fungera bra. Å andra sidan ger den tillgång till funktioner man kanske inte direkt behöver, om man inte vill köra t ex film och musik.
 • Ljud är inte problem.

Det vi också frågade efter var om det fanns blåtand. Men på de datorer vi var intresserade av, så fanns det inte. Vi får därför köpa en blåtand på USB om det skulle bli aktuellt. Vi får väl också fundera på om det ska köpas något mobilt bredband.

Testa först

Test i affären är ett tips jag läste om i guiden. Så jag brände senaste 64-bitarsversionen av Ubuntun på en CD-skiva och gick ner till Siba. Killen var villig att pröva, även om han inte visst vad Ubuntu var för något. Nu visade det sig att deras datorer startas från nätverket, medan vanliga datorer har startordningen 1) CD 2) hårddisk 3) nätverk. Därför kunde jag inte testa, tyvärr. Det var Windows som startade upp båda gångerna.

Det slutliga valet

Till slut handlar det ändå om följande faktorer

 • Prisnivån
 • Skärmens storlek: 13″, 15″ eller 17″.
 • Vad man ska gör med datorn.

Efter att ha tittat runt, fick det till slut bli HP G6-1239so, som har en 15″ skärm. Med de 20% rabatt som vi fick igår blev priset 3.996 kronor. Vi har ännu inte hunnit testa om den fungerar med Ubuntu. Jag bedömer ändå att den borde funka. Och gör den inte det, så har hon nu i alla fall en bärbar att ta med till Universitetet och skriva anteckningar på. Hon har då kontorsprogrammet LibreOffice (OpenOffice.org) installerat redan från start.

Och det lutar nog åt att hon har Windows 7 kvar, men gör plats för Ubuntu på hårddisken. Alltså en dual boot, där man kan välja vilket operativsystem man vill köra. Att göra det lär vi få vänta med till i helgen.

Ytterligare en fördel med Ubuntu att det blir enkelt att synkronisera sina filer på den bärbara med den stationer med hjälp av Ubuntu One.

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 16 november 2011 i Dator

 

Etiketter: , ,

2 svar till “Köpa bärbar dator

 1. dk

  22 november 2011 at 11:10

  Har ni provat den nya dator med linux?
  Kan ni visa output från lspci och lsusb?
  På forhånd tak fra Danmark

   
  • Maths

   22 november 2011 at 17:39

   Vi har startat datorn med Ubuntus live-cd, men vi stötte på problem. Först fick vi hitta fram till BIOS-menyn, vilket inte var helt lätt. Datorn ville nämligen inte starta från CDn. Sedan blev det ingen grafik! Trots all min försiktighet, har vi alltså råkat i grafikkortsproblem. Så tyvärr, någon output från lspci och lsusb har vi ännu inte.

   Men jag tänker att det borde gå att partitionera om hårddisken och göra plats för Ubuntu, för att sedan använda den alternativa CDn för installationen. Det borde göra att man kan få välja att installera någon proprietär drivrutin för grafikkortet.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: