RSS

Ubuntu har petats av Mint

09 Nov

Det går inte att på ett bra sätt mäta användningen av operativsystem som bygger på Linux. Man har inte någon försäljningsstatistik eftersom de kommer både fritt och gratis. Men ett mått man brukar använda är antalet träffar på Distrowatch. Där har Ubuntu legat etta i många år. Men nu är den nedpetad från tronen.

Den som petat ner Ubuntu är Linux Mint. Nu är det så att Linux Mint bygger på Ubuntu, så på ett sätt ligger alltså Ubuntu både på första och andra plats. Men Mint har sin egen nisch.

Påvel uppmärksammade det här för några dagar sedan och nu gör Techword det också. Påvel tar också upp en del frågor kring Ubuntu. Det kan finnas flera anledningar till att Ubuntu har tappat.

En annan som kommer in på det här ämnet, är Bruce Byfield på Linux Magazine.

Moreover, in the week since I first wrote on the subject, the increased interest in Linux Mint has started being discussed. I’ve even read a suggestion that those discontent with Ubuntu reconsider Debian (http://technorati.com/technology/article/debian-beckons-ubuntu-refugees-to-come/).

All these signs suggest to me that people are becoming disillusioned about Ubuntu — and not just about Unity, since everyone knows that Ubuntu has a variety of desktops in its repositories.

However, on a larger level, dysfunction in Ubuntu worries me. Ubuntu is large and influential, and, for all its faults, remains one of the best chances for popularizing free software. Should Ubuntu fail, no doubt another distribution will take its place, but that succession would probably delay the more general acceptance of free software by a year, or even two or three.

Det finns en hel del att fundra på. Tanken med Ubuntu är bra, så det vore synd om det skulle gå fel. Men än är Ubuntus inflytande stort, även på Mint. Så vi lär inte veta hur det slutar. Kanske är ändå ”smekmånaden” nu slut.

En sak är säker: Ubuntu måste fixa sitt trasiga skrivbord för att andra än redan frälsta ska börja använda Ubuntu. Jag tycker om Ubuntu och struntar i statistiken på Distrowatch, men jag vill att det ska fungera.

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 09 november 2011 i Dator

 

Etiketter: , , ,

2 svar till “Ubuntu har petats av Mint

 1. Jan

  10 november 2011 at 22:18

  Jag har gillat Ubuntu i många år men just nu orkar jag inte använda det på grund av problemen med skrivbordet. Men jag har kvar hoppet att de ska få ordning på det och jag kan återvända till min favoritdistribution.

   
  • Maths

   10 november 2011 at 22:28

   Ja, vi får hoppas, men det tar nog lite tid. Får jag fråga vad du använder nu? Det går ju trots allt att använda andra fönsterhanterare i Ubuntu. Man kan även köra Xubuntu som är mer traditionellt.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: