RSS

Ska eller bör?

07 Nov

I DN skrivs det idag om att föräldrarna i Skarpnäck har fått nog av stora barngrupper. Men som det står i artikeln, är inte storleken på barngrupperna lagstadgad. Däremot är garantin om en plats inskriven.

Så det finns ett incitament att prioritera garantin när platserna inte räcker till.

– Det står i beslutet till budgeten att barngruppernas storlek inte ”bör” överstiga 14 respektive 18 barn. Vi har ett beslut i vår stadsdelsnämnd på 14 och 20 barn i snitt under året, säger Monika Ulvede, chef för förskola och kultur.

Men skolborgarrådet anser inte att det det är ett ”bör” utan ett ”ska”.

– Det är ingen rekommendation utan ett beslut. Fullmäktige har slagit fast hur stora barngrupperna får vara, 14 respektive 18 barn, och det ska stadsdelarna arbeta efter. (DN)

En intressant diskussion! Men hur ska man tolka den? Är det en rekommendation eller en regel?

Dessutom kan man undra vem som har makten? Vem är det som sitter på penningpåsen? Men den frågan glider skolborgarrådet undan för.

– VI har en oerhört mycket högre schablon än andra kommuner. Men svårt att hitta lokaler och personal. Då är det alltid lättare att utöka barngrupperna. Vi höjer schablonen per barn nästa år och även pengen. Men det handlar inte om pengar. Förskolan går i regel med överskott. Brist på lokaler och kompetent personal är problemet, vilket påverkar kvaliteten på förskoleverksamheten i Stockholm. (DN)

Så Skarpnäck får stå där med krav från stadshuset och föräldrarna, samtidigt som de har en lagstadgad platsgaranti att hålla, brist på lokaler och brist på ”kompetent” personal. Vem ska eller bör lösa den ekvationen?

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 07 november 2011 i Jobbet, Stora barngrupper

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: