RSS

Ingen CD för Ubuntu

05 Nov

Det känns som om Ubuntu ständigt tar nya kliv utanför trygghetszonen. Man gör diverse förändringar som påverkar utseende och funktion. Ännu ett steg är att man nu ökar storleken på den ISO-fil man ska använda för att installera Ubuntu. Visserligen bara 50MB, men det får stora konsekvenser.

Vad det innebär är att man inte längre får plats på en CD-skiva. CD-skivan har varit standard sedan man startade Ubuntu. Men det har tydligen varit problem med att hålla installationen så slimmad att den verkligen får plats. Så nu har det tydligen beslutats att Ubuntu ska komma på en DVD som standard från och med Precise Pangolin, alltså Ubuntu 12.04.

Men man tänker för den skull inte försöka fylla en hel DVD med 1,5GB data. Tydligen så räcker det den här gången med 750GB, mot 700GB i de tidigare versionerna.

Vad ska man med de där extra MB till? Enligt Phoronix.com så är det följande.

This extra room on the disc could allow for integrating more of the GNOME3 components, plus Canonical’s new software components they are working on for Ubuntu/Unity, including a service to meet-up with Ubuntu users.

Så för att kunna installera Ubuntu i framtiden, måste man alltså antingen använda sig av en DVD-skiva eller ett USB-minne.

Ser man till hur datorer är byggda idag, är det väl inte så många som innehåller en CD-spelar längre. Standard är väl en DVD-brännare/spelare. Så det här är väl också en anpassning till det tekniska läget. Dessutom kan datorer från de senaste fem åren startas upp från USB-minnen, vilket gör att man enkelt kan packa upp den nedladdade filen på en sådan istället för att bränna den på en CD-skiva.

Eftersom ett av målen med det nya gränssnittet Unity har varit att försöka få in en fot på marknaden för Netbooks, så är det här steget också väntat. En Netbook innehåller inte någon CD/DVD-spelare. Den har bara en USB-port. Så har du velat installera Ubuntu på din Netbook, har du ändå fått föra över den på ditt USB-minne.

En konsekvens blir då att det blir svårare att köra Ubuntu på lite äldre datorer. Å andra sidan kanske Xubuntu och Lubuntu fortfarande passar på en CD-skiva.

För den intresserade finns det en diskussion om det här på Slashdot.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 05 november 2011 i Dator

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: