RSS

Tom tid för tankar

15 Okt

De flesta har väl svårt att få ut sina planeringstider. Dagarna fylls av en strid ström av aktiviteter och alla handlar inte om vare sig omsorg eller pedagogik. När har vi tid att reflektera?

Jag vill dela med mig av ett citat jag just har hittat.

Det är viktigt att få tid för reflektion och planering. Förr i världen var det något närmast högtidligt över planering. Det var något man respekterade. Då tände man den röda lampan som signalerade ”var god stör ej”, då var det eftertanke som gällde. Man visste att planering krävde reflektion över det som varit. Men idag verkar planering ha blivit liktydigt med att föra in ett möte i en planeringskalender. Det behövs mer tom tid i våra liv. (s 231)

Citatet kommer från boken ”Träna ledarskap” av Palle Lundberg och Sara Henrysson Eidvall (2010 Liber AB), som jag precis läst. Den handlar om olika aspekter av ledarskap. Som chef och ledare behöver man reflektera över det som händer för att leda verksamheten framåt, precis som vi ska göra med barnen.

Men det här dyker upp under rubriken ”Hållbart ledarskap”, som till stor del handlar om hur man ska hålla som chef och ledare under många år. Det är alltså också ett försöka hålla sig vid sund vätskor.

Det behövs luckor, pauser för att man ska hinna med att tänk, att reflektera. Det behövs tid när hjärnan hinner bearbeta det som har hänt och att fundera in i framtiden. Det behövs stillhet, att det är tyst och att man inte har ansvar för barnen just då.

För många kanske de där tankarna dyker upp när man gått och lagt sig. Eller så vaknar man klockan 3 på morgonen, ligger och grubblar fram till det är dags att gå upp. Någonstans dyker ändå tankarna upp.

Det behövs alltså lite luft i systemet för att det ska fungera. Men hela samhället lider av tidsbrist och stress. Att då kräva tid för få tyst omkring sig och en lucka för lugna tankar, är kanske orealistiskt idag. Eller?

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 15 oktober 2011 i Jobbet

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: