RSS

Kan vi följa skollagen?

22 Aug

I en insändare i Förskolan som nu är publicerad på nätet, frågar sig pedagogen Maria om det är möjligt följa skollagen. Avståndet mellan visionerna och resurserna är för stora. Frågan hon ställer är: vem ska ta på sig ansvaret?

Frågan är faktiskt akut nu när förskolechefer och förskollärare ska ha ett tydligare ansvar för verksamheten. Jag blir inte riktigt klar över vilket det ansvaret egentligen är, men det kan utnyttjas som argument från flera håll.

Så vad händer när huvudmannen inte tillför de resurser som behövs? Går huvudmannen fri medan vi andra får ta stöten? Och kommer huvudmännen att fortsätta att hävda att det finns luft i systemet? Det här berör lite av det som jag skrev om igår.

Läroplanen är inget måldokument. Det står inte, som Maria påstår, klart och tydligt vad vi ska göra. Vad vi läser är en vision av vad en ideal verksamhet ska innehålla, vilka tankar och idéer som bör påverka det vi gör. Frågan blir då: Vad kan huvudmannen få för de resurser de ger? Kanske måste vi i alla händelser börja diskutera, inte om vi ska försöka jobba efter läroplanen, utan om det finns andra mer närliggande sätt att göra det på.

Vad barnen i alla händelser måste få, så är det en grundläggande omsorg av hög kvalitet. Pedagogik en i alla ära, men det måste finnas en möjlighet för barnet att växa i ett mänskligt samspel av tillräckligt bra kvalitet. Och där kan vi göra mycket av det som står i läroplanen, bara vi är medvetna om det. Men vi lär knappast hinna dokumentera det eller barnens utveckling.

Dags att fundera på hur vår professionalitet ser ut och vad av den vi kan och hinner utföra?

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 22 augusti 2011 i Jobbet

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: