RSS

Mindre barngrupper ger lägre ljudnivå

15 Aug

På Lärarnas tidning tar man upp en studie som visar att mindre barngrupper dämpar bullret. För mig är det här ingen nyhet. Jag har i flera år vetat att det är en klar skillnad om vi har 12 barn eller färre. Barnen blir lugnare och leker lugnare. Över 12 ökar ljudnivån och springet.

Jag har skrivit om det här tidigare. Min tanke är att det har med antalet relationer att göra. Det är som om 12 barn och 3 vuxna ger lagom antal relationer att hålla reda på.

Och det är klart att blir det lugnare så minskar också stressen. Ljudnivån i sig är problematisk och stressande. Och när barnen far runt och är uppvarvade, man känner att det lätt kan bli konflikter och man kan undra om man räcker till, då är det stressande.

Frågan är bara om alla så kallade huvudmän drar rätt slutsats av det här. Kan vi förskollärare få se en bättre arbetsmiljö genom att man sänker antalet barn i barngrupperna? Och kan barnen få en bättre miljö att vistas i genom att det är lagom många kamrater i gruppen? Jag tror inte att de gör det, tyvärr. Det finns inga ekonomiska incitament för det.

Sedan har vi den andra åtgärden som sänkte bullret: att lära barn att leka tystare. Men det här kräver att de vuxna på avdelningen bryr sig, att de ständigt är medvetna och säger till. Tyvärr är det väl inte alla som orkar med att vara vuxna på det sättet. Och i vissa kretsar kan det säkert upplevas som fel pedagogik.

På min avdelning har vi lyckats lära barnen att inte springa och skrika. Springa får de i vissa delar av avdelningen, inte andra. Och när de springer ska de inte skrika. Vi påpekar när de skriker direkt, inget väntande och ta ett snack efteråt. Ett barn fick frågan om varför de inte skrek och svarade: Det lärde vi oss när vi växte. Så visst går det. Barn behöver inte skrika.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 15 augusti 2011 i Jobbet, Stora barngrupper

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: