RSS

Kartlägga barns åsikter

22 Jul

Jag läser ett inlägg i SvD där två föräldrar undrar om det är OK att kartlägga barns åsikter på dagis. Barnen verkar ha fått svara på en enkät med frågor inom ramen läroplanens avsnitt för normer och värden. Ett ämne där det finns många minerade områden.

Frågan är vad personalen hade tänkt göra med det insamlade materialet. Det var väl inte för att ”registrera” barnens åsikter? Antagligen hade de en tanke, men det kommer inte fram i föräldrarnas inlägg. Och det troliga är att personalen inte kommer att svara på den frågan offentligt.

Att man från personalens sida är intresserad av att få reda på lite hur barn tänker i de här frågorna är förståeligt. Men då har man genomfört undersökningen helt fel. Istället skulle man ha sammanställt alla tanker och se till att man inte visst vad varje enskilt barn hade sagt. Och kanske man då skulle ha gjort en intervju, inte en enkät. Sedan hade man kunnat reflektera kring vad barnen sagt. Inte som någon absolut sanning om vad barnen tror, utan mer som hur barns tankar kan gå.

Ytterligare en aspekt är åldern på barnen. Föräldrarna som skriver inlägget har en 3- och en 5-åring. Om personalen ställt dessa frågor till 3-åringen känns som rent befängt och där kan jag hålla med föräldrarnas invändningar. Då har personalen inte förstått mycket om småbarn. Med 5-åringen är det lite annorlunda. Där finns det funderingar kring flickor och pojkar och kärlek. Kön och genus har blivit relevanta. Även hudfärg kan vara något som man nu har börjat fundera kring.

Men det här är, som sagt, ett område med många minor och fällor. Kanske har personalen här träffa på flera stycken. Och att ta upp resultaten i personliga samtal känns inte OK.

Å andra sidan: hur ska vi jobba med området normer och värden? Det är inte helt självklart. Vi behöver ha någon form att underlag och idéer kring vad vi ska göra. Men vi lär få gå försiktigt fram.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 22 juli 2011 i Jobbet

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: