RSS

Hur byter man fönsterhanterare?

15 Jul

Vi som använder någon form av operativsystem som bygger på Linux är lyckligt lottade, för vi behöver inte hålla tillgodo med det skrivbord som följer med det vi har installerat. Så gillar man av någon anledning inte läget, då kan man byta fönsterhanterare, men kan ändå ha kvar sitt operativsystem.

Vi pratar här inte om något så enkelt som att byta bakgrundsbild. Nej, ett byta av fönsterhanterare påverkar hela upplevelsen av skrivbordet. Jag ska inte gå in på vad en fönsterhanterare är, det får bli ett annat inlägg, men har man använt Ubuntu så har man i alla år använt sig av GNOME. Nu har Ubuntu bytt till Unity istället och då förstår man hur det kan skilja sig.

Hitta en fönsterhanterare

Det första man bör göra är att hitta sig en fönsterhanterare. Vill man få en lista på olika alternativ, plus en lite genom gång, kan man titta på xwinman.org.

Sedan går man i Ubuntu till Programcentralen. Sök på fönsterhanterare eller window manager. Där kan man hitta Byobu, Mutter, Openbox, fvwm2, xmonad och tritium. Öppnar man istället Synaptic, så hittar man ännu fler, t ex Fluxbox

Installera sedan den du vill pröva. Var lugn, det går att ändra tillbaka om du inte skulle tycka om den.

Det kan vara bra att på nätet slå upp hur fönsterhanteraren fungerar, så du kan öppna program och börja bli lite produktiv eller social. I de flesta fall går den att använda direkt, men i en del fall kan man behöva mecka lite.

Byta vid inloggningen

För de flesta fönsterhanterare som jag har testat är det enkelt att byta till dem. Men också att byta tillbaka till det man hade innan.

 1. Installera den fönsterhanterare du väljer.
 2. Logga ut.
 3. Längst ner på inloggningsskärmen finns en panel. Om du markera ditt konto, dyker det där upp tre alternativ. Till höger om inställningar för språk och tangentbord hittar man Session. Här kan man i Ubuntu 11.04 välja mellan till exempel Ubuntu, som är det nya gränssnittet med Unity, eller Ubuntu Klassisk, som är det gamla utseende. Men här kan du nu också hitta din nya fönsterhanterare. Välj den.
 4. Ange ditt lösenord och logga in.
 5. Du ska nu mötas av ett nytt skrivbord och ett litet annat sätt att göra saker på.

När inget annat lyckas

Men tyvärr gäller inte det här alla fönsterhanterare. Det kan hända att den fönsterhanterare man har installerat inte dyker upp vid inloggningen, trots att man vet att den är installerad. En sådan är Ratpoison. Så hur skulle jag kunna använda den?

Jag gav mig ut på nätet för att söka efter en lösning. Och många förslag fanns det. Tyvärr var det ingen som fungerade för mig, så jag ska inte upprepa dem här. För att kunna testa fick jag lov att logga in i Recovery Console/Felsäker terminal. Det är ju tänkvärt om man nu skulle hamna i en situation där man måste rädda systemet men inte gärna gör saker i en terminal.

Då finns det en metod som innebär lite meckande, men som kan rädda den här situationen och gör att du kommer igång med Ratpoison eller någon annan fönsterhanterare, även på Ubuntu 11.04.

 1. Skapa filen .xinitrc i din hemkatalog. (Punkten före namnet talar om att det är en dold fil.)
 2. Öppna den och skriv in följande och spara.
   exec /usr/bin/ratpoison
  
 3. Skapa också filen .xsession.
 4. Öppna den och skriv in följande och spara.
   /usr/bin/ratpoison
  
 5. Logga nu ut.
 6. Vi inloggningsskärmen ändrar man till User Defined Session.
 7. Logga in.
 8. Nu ska du mötas av Ubuntus psykedeliska bakgrundsbild och en text uppe till höger som visar att du nu kör Ratpoison.

Det går naturligtvis bra att byta ut Ratpoison i mitt exempel mitt den fönsterhanterare som trilskas för dig.

Om du ångrar dig

Det går, som sagt, att ändra sig. I det vanliga fallet är det helt enkelt att bara byta vid inloggningen. Vill du inte längre ha fönsterhanteraren på din dator, avinstallerar du den.

Om du fick mecka, så ta bort filerna .xinitrc och .xsession. Ta åtminstone bort innehållet i dem. Logga ut och välj Ubuntu eller Ubuntu Klassisk.

I en del fall kan man också använda följenade kommando i en terminal om man kör med Unity.

 unity --replace

Annars blir det följande.

 gnome --replace

Eller ange helt enkelt den fönsterhanterare som ditt system använder som standard.

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 15 juli 2011 i Dator, Fönsterhanterare

 

Etiketter: , , , , ,

2 svar till “Hur byter man fönsterhanterare?

 1. Fllipper

  19 juli 2011 at 01:01

  Jag ogillar verkligen att byobu är med i den menyn. Rent tekniskt kanske den passar, men det är ett skript till screen, dvs du kommer nedast kunna köra terminalprogram i byobu.

   
  • Maths

   19 juli 2011 at 16:46

   Det är intressant att byobu finns med men inte screen. Eller är det så att man inte utvecklar själva screen längre utan istället har fokus på byobu? Jag vet inte. Screen är ju en slags ”fönsterhanterare” i terminalen och då kan man undra varför inte dvtm finns där också? Men det är inte något stort problem, för byobu, dvtm och screen hittar man i Synaptic. Eller så kör man apt-get. 🙂

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: