RSS

Katastrof för lärarutbildningar

10 Jul

Skolan har utmålats som en verksamhet i kris i nästan 20 år. Man har gjort det ena huvudlösa försöket att ändra på läget efter det andra, men alla försök har än så länge bara gjort att det tycks gå allt sämre. Och det är inte utan att man kan tycka lite synd om den här regeringen, för allt den har gjort har blivit katastrofer. Har Björklund gjort någonting rätt?

Och nu kommer kvittot på det senast årets intensiva reformer från Utbildningsdepartementet: enligt ett TT-meddelande på SVT har det blivit en tveksam start för lärarutbildningar. Katastrof är nog snarare det ord man bör använda.

Men det är inte bara regeringen som har failat. Vi har ett par andra aktörer som också får stå där med hundhuvudet: kommunerna och lärarnas båda fackföreningar.

Kommunerna har inte jobbat så värst hårt för att återställa de resurser som fanns före krisen i början av 90-talet, så verksamheten går lätt på knäna. Facken har fastnat i status- och löneträsket, vilket har gjort att de missat andra mycket viktiga sidor av ett attraktivt yrke.

Men varför skriver jag det? Jag är ju förskollärare och inte lärare? Helt enkelt därför att vi nu har buntats ihop till en enda smet, kommunerna är vår gemensamma arbetsgivare och så våra så kallade fackföreningar. Vi delar alltså flera grundläggande problem. Skolans kris är delvis också förskolans. Skillnaden är att vi på dagis inte behöver skyllt i internationella jämförande studier över barnens studieresultat.

Dessutom är det inte så lysande i rekryteringen till förskollärarutbildningar heller. Så inte heller där har regeringen haft någon framgång.

Det är dags att lägga det högtravande skitsnacket åt sidan och börja titta på hur vi kan få skola och dagis i balans. För alla kurvor pekar åt helt fel håll.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 10 juli 2011 i Jobbet

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: