RSS

Påvel om Windows 7 och Linux

06 Jul

På i stort sätt alla datorer som säljs i Sverige finns operativsystemet Windows installerat och det redan från start. Det är väl praktiskt, att man redan har allt på plats? Men Påvel upptäcker när han köpt sig en ny dator, att det inte alls är så enkelt.

Trasslet med Windows känner jag igen och ler åt alla de egenheter man får stå ut med som Windows användare. Och jämförelsen med Linux gör att jag inte tvekar vilket man bör använda. Slutsatsen blir att Windows på en nyköpt dator inte alls bara är att använda.

Nu får vi inte veta vilken variant av Linux den gode Påvel använder. Det kan ha en viss betydelse. Och han hade väl också lite tur, kanske, att Linuxen funkade med grafikkortet.

En tanke som slog mig är hur enkelt det hade varit om Linux hade varit förinstallerat på datorn, helst redan med drivrutinerna för grafikkortet.

Nu hade Påvel lite speciella anledningar att köpa den där bärbara datorn just nu. Hade han väntat lite så kanske han om ett tag kunnat köpa en ny dator från Asus med Ubuntu på. Fast Asus Eee är ju en netbook och kanske lite för liten.

Annonser
 
4 kommentarer

Publicerat av på 06 juli 2011 i Dator

 

Etiketter: , , ,

4 svar till “Påvel om Windows 7 och Linux

 1. tester

  07 juli 2011 at 11:56

  Google Chromebook kommer med linux förinstallerat, rekommenderas definitivt om man aldrig vill hålla på och pilla.

   
  • Maths

   07 juli 2011 at 14:56

   Intressant! Då kan det bli två Linux på den netbookmarknaden. Asus kör Ubuntu och Google kör sitt ChromeOS. Om jag har förstått det hela rätt, så släpptes Chromebook den 15 juni, men när den ska komma till Sverige vet man inte än.

   Enkelt, javisst, allt körs i webbläsaren. Men den verkar inte vara en omedelbar hit, för den har sina begränsningar. Men vi får se. Den senaste Ubuntu är inte heller lysande och den vågade Asus inte använda.

   Min bärbara är nu tre år gammal och vad jag ska göra när den lägger av, det vet jag inte. Ubuntu delar hårddisk med ett nästan oanvänt Windows XP och jag tycker väl att det känns onödigt att betala Microsoftskatt för något jag inte använder, plus antivirusprogrammet.

    
 2. John

  09 juli 2011 at 14:28

  Jag Kör Windows 7 och Ubuntu 11.04 som dualboot på en dator och det funkar fint.

  Har en annan stationär PC där jag enbart kör Pardus 2011 (den internationella versionen stödjer Svenska) som är ett fint och stabilt system.
  En annan fördel med den är att man inte behöver pilla och ta hem diverse mediacodec som på Ubuntun också, lik Linux Mint i den aspekten:
  http://www.pardus.org.tr/eng/

  Jag är inte så säker på att Chrome OS datorerna kommer att släppas till Sverige, men man får väl se.

   
  • Maths

   09 juli 2011 at 22:45

   Nej, vi får nog se om det kommer någon Chromebook hit. Å andra sidan kanske den mest är för dom som vill leva hela sitt liv med Google och kör allt Google. Googleofiler. 😉

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: