RSS

Fluxbox — skrivbordet

03 Jul

Fönsterhanteraren Fluxbox kan vara något förvirrande om man inte använt något liknande tidigare. Ett tomt och mörkt skrivbord och en liten panel längst ner, är allt du verkar ha. Var öppnar man sina program? Var finns startknappen? Var finns den övre panelen som brukade finnas i Ubuntu? Och var byter man utseende?

Menyer

För att öppna menyerna högerklickar du var som helst på skrivbordet. Det du får upp en enkel meny. För du pekaren över någon post som har en lite pil till höger, öppnas en undermeny.

Menyn i Fluxbox får man upp genom att högerklicka på skrivbordet

Det fina är att du nu har tillgång till många av de program som du redan installerat, innan du bytte till Fluxbox. Dock inte alla. Någon har varit hjälpsam och förberett det här, så du slipper göra jobbet själv. Saknar du några, då ska vi längre fram se hur man lägger till dem i menyn.

Vill du komma igång direkt med något program du vet att du har, så börjar du högst upp med Applikationer.

Om du å andra sidan vill ställa in ditt skrivbord lite först, så undersöker du vad som döljer sig bakom Configuration och Styles.

När du vill stänga av, öppnar du menyn igen och klickar på Exit. Det här kommer att stänga av datorn, inte logga ut dig. Hur man gör för att bara kunna logga ut, ska vi titta på lite senare.

Skulle du vilja ha en meny öppen hela tiden, kan du enkelt dubbelklicka på titelraden så stannar den kvar. För att ta bort den högerklickar du på titelraden.

Panelen

Längst ner på skrivbordet finns en liten panel. Den innehåller egentligen två saker. Dels visar den vilket av dina fyra skrivbord du är på, dels ser du datum och tid.

Den nedre panelen i Fluxbox. Här kan man byta arbetsyta.

Det här med virtuella skrivbord är lite speciellt för Linuxvärlden. Du har alltså inte bara en yta att bre ut dig över utan flera. Om du trycker på pilarna bredvid, så kommer du att byta skrivbord. På det här sättet kan du ha olika program öppna på olika ytor. Mycket praktiskt.

Bredvid klockan hittar du sedan ytterligare ett par pilar. De är till för att växla mellan öppna fönster på den yta du är på. Men den större delen av panelen är en yta där du kan se vilka programfönster du har öppna.

Fönster och flikar

Fönstren är som man är van vid idag. Färgade ramar omkring och knappar i namnlisten längst upp.

Längst upp finns namnlisten. Här ser man bland annat namnet på det program som körs. Till vänster finns en knapp, som gör att man fönstret hamnar på alla arbetsytorna. Längst upp till höger finns tre knappar: minimera, maximera och stänga fönstret.

Fluxbox fönstermeny.

Högerklickar man på namnlisten får man upp en lista på saker man kan göra med fönstret. Här kan man skicka fönstret till en annan arbetsyta, skugga den, minimera, stänga den etc. Skugga betyder att du rullar upp fönstret i dess namnlist. Det kan man också göra genom att dubbelklicka på listen. Klibbig innebär att du kommer att ha fönstret på alla skrivbordsytor.

För att ändra storlek på fönstret, går man till den nedre hörnen. Då byter pekaren utseende. Man trycker ner vänster musknapp och drar till önskad storlek, precis som vanligt.

Teman

Om man inte tycker om de färger och ramar som dekorerar fönstren eller de fonter som används som standard, kan man byta. Det finns nämligen olika teman att välja på.

 1. Klicka på skrivbordet för att öppna menyn.
 2. Välj Desktop och sedan Styles.
 3. Välj ett tema genom att klicka på det.

Känner man för det, så kan man också göra sina egna teman. Men det tänker jag inte ta upp här. Hur man gör kan man läsa på Fluxbox hemsida.

Se också de här inläggen om Fluxbox

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 03 juli 2011 i Dator, Fluxbox

 

Etiketter: , ,

2 svar till “Fluxbox — skrivbordet

 1. Hund

  03 juli 2011 at 12:13

  TJusigt. 🙂 Fluxbox använde jag ett tag för några år sedan faktiskt.

   
  • Maths

   03 juli 2011 at 19:25

   Kul att du gillar det! Imorgon kommer ett inlägg om hur man kan anpassa startmeny lite så man kommer åt sina favoritprogram och hur man enkelt kan byta skrivbordsbakgrund. Det blev liksom en liten miniserie.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: