RSS

En effekt av individuell lönesättning

28 Jun

Det här med löner är på en del sätt ganska intressant. Lärare runt om i landet protesterar mot för låga löner. Man hoppades på att individuella löner, kopplade till prestation, skulle ge vinst. Och status. Men de har åtminstone fått ett litet på slag varje år. Alla har inte fått det ens.

På Oracle i Sverige har man helt uppenbarligen ett lönesättningssystem som t ex Lärarförbundet (LF) strävar efter. För här är det individuella löner. Och de flesta har inte fått påökt under flera år.

Även i Stockholms kommun dök det i våras upp ett papper från LF att arbetsgivaren skulle kunna tänka sig att inte ge någon löneökning alls för de ”sämsta” lärarna.

Min lönesättande chef och jag till hör Lärarförbundet båda två, men många chefer inom näringslivet tillhör Unionen. Och här har tongångarna också varit att man ska ha individuellt satt lön. Och precis så funkar det på Oracle här i Sverige.

Det personer på bolaget som fått lönehöjningar är de som blivit befordrade eller sitter på särskilt åtråvärd kompetens. För den sistnämnda gruppen höjs lönerna för att hålla de anställda kvar på bolaget.

Men för de grupper som inte är lika heta på arbetsmarknaden har löneutvecklingen i många fall varit lika med noll.

Nu vill de anställda ha kollektivavtal! Tänk vad bra det är med en fackförening, plötsligt. Och kollektivavtal dessutom.

Hur länge ska det dröja innan förskollärare och lärare inser att individuella löner är skit? Att de varken är objektiva, rättvisa eller lönsamma? Att det för arbetsgivaren mer handlar om ett söndra och härska?

Sedan är det en annan fråga om hur en rimlig lön ser ut. Det har tydligen gjorts en undersökning om hur folk tänker kring lönesättning (Se IDG.se och SVT). Det intressant är då att se hur Oracle har bedömt, för där talar vi marknadskrafter. Då är det chefer och folk med viktig kompetens som fått löneökning, alla andra får noll.

Hur som helst är det i alla fall dags att LF tar sig ur sitt löne- och statusträsk!

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 28 juni 2011 i Jobbet

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: