RSS

Synaptic tas bort från Ubuntu

25 Jun

Jag läser att Synaptic har tagits bort från Ubuntu 11.10, Oneiric Ocelot, som kommer i höst. Synaptic har varit ett av flera sätt att installera program på i Ubuntu. Men nu vill man alltså lägga mer fokus på Programcentralen.

Att den tagits bort kunde jag se i loggen på Launchpad den 24 juni.

Det här kanske kan förvåna många, inte minst de lite mer nördiga användarna av Ubuntu. Men ser man till målet för Ubuntu, att komma tillrätta med bugg #1, så är det här fullt logiskt. Man vill helt enkelt förenkla och göra Ubuntu mer attraktivt för nya användare. Användare som bara vill att datorn ska fungera och vara enkel att använda. För den typen av användare räcker nog Programcentralen.

I grunden fyller de båda programmen samma funktion. Det handlar om att ge användaren en möjlighet att installera med ett grafiskt program, inte i terminalen. På det sättet kan man se Synaptic som lite överflödig. Den är också äldre och är kanske inte helt lätt för en ny användare. Kanske formar man nu Programcentralen lite mer efter de mer omtalade App Store och Market. Det här ger nog Ubuntu en mer modern känsla för de flesta och det är också mer användbart på en Netbook, som ska vara lite enklare och lättare.

Några har den invändningen att det saknas en del funktioner i Programcentralen om man jämför med Synaptic. Men det är kanske funktioner som ändå bara används av den nördige. Och man har faktiskt jobbat hårt med att göra den bättre redan till Ubuntu 11.04. Vill man se en jämförelse mellan Synaptic (0.70) och Software Center (4.0.2), hittar man den på Ubuntus wiki.

Själv kan jag tycka att det här är lite olyckligt. Det är faktiskt så att man kan inte hitta allt i Programcentralen. Ibland får jag sök i Synaptic för att hitta det jag vill ha. Så för mig är det ett komplement. Vill man nu hjälpa någon som inte hittar det den ska i Programcentralen, då måste man antingen be personen installera via en terminal, vilket är skrämmande.

Nu är det här inget större problem, för det går att installera Synaptic. Den finns i programförrådet. Om man inte hittar den i Programcentralen, öppnar man istället en terminal och fyrar av följande kommando och anger sitt lösenord.

sudo apt-get install synaptic

Samma sak gäller för övrigt även GIMP, som man valde att ta bort till förmån för något enklare och mer överskådligt. Även GIMP installerar man enkelt via Programcentralen, Synaptic eller terminal.

Se också diskussionen kring det här på Slashdot.org

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 25 juni 2011 i Dator

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: