RSS

Trygghetens rötter i kärlek eller makt

14 Jun

Vi håller på att packa. Jag sitter och bläddrar bland alla sparade papper och artiklar. Slänga eller inte? Då hittar jag ett utdrag ur psykologen Emmy Guts bok ”Ålderdomen som erfarenhet. En kvinnlig psykologs upplevelse av åldrandet”. Men det jag har sparat är inte något om ålderdomen, utan om barndomen.

Inom barnomsorgen pratar vi mycket om barns trygghet som grunden för verksamheten, men ingen verkar vet hur trygghet yttrar sig eller hur man skapar trygga barn. Och där kommer det här citatet från Emmy Gut in. Hon skriver så här.

Barn av båda könen föds med förmågan att bli trygga eller otrygga vuxna. Åt vilket håll deras utveckling går beror både på deras övriga anlag utöver kön – hälsa, utseende, intelligens, begåvning – och på hur de bemöts av människor och ödet i allmänhet. Barn so möter tillräckligt mycket kärlek, förståelse, respekt och tolerans i olika sammanhang blir tillitsfulla. Upplever de att de själva älskas och respekteras, att mor och far eller andra viktiga personer älskar och respekterar varandra, försöker förstå och ta hänsyn även till övriga människor, väntar de sig att de flesta händelser kommer att bli begripliga och få ett gynnsamt förlopp, att de vanligen kommer att lyckas med det de vill göra och lära sig, att även andra kommer att tycka om och respektera dem osv.

Med tolerans och förståelse menar jag här att de vuxna förstår och kan känna sig in i barnens häftiga och för omvärlden besvärliga känslor och inse att det tar många års stöd, tålamodig ledning och upprepade tolkningar innan barnen kan börja känna ingen och stå ut med sina egna känslor. Det är viktigt för barn att upptäcka att andra har liknande känslor. Att det inte är fel på själva känslorna fast man inte bör göra allt som känslorna får en att vilja göra. Barn behöver vuxna som står ut med deras ilska och trots när de hindras av dessa vuxna att göra det deras känslor får dem att vilja göra. Vuxna som står ut med att anklagas och inte gillas av barnet just då. Det kostar att sätta nödvändiga gränser utan de genvägar som hotelser och meningslösa straff erbjuder.

Det är dock just de barn som inte behövt uppleva blind kärlek, utan har fått möta gränser som satts med en förstående kärlek, som finner sin trygghet i att ha bejakats och känt sig uppskattade för det de är. De växer upp utan påträngande behov att kunna kontrollera allt som händer, ha makt att kunna förhindra alla obehagliga förändringar. Dessa barn blir inte överdrivet rädda för det okända utan tycker tvärtom att det är roligt att våga sig på något nytt. Med andra ord, de har en trygghet som fostrar en smidighet i förmågan till inlärning och anpassning.

Men hur är det inom barnomsorgen idag? Omsorg och trygghet pratas det inte om offentligt. Vi har en läroplan, men ingen omsorgsplan. Ändå är vi andra viktiga personer i barnens liv. De tillbringar 6 – 10 timmar i vår verksamhet och behöver då mötas av kärleksfulla vuxna som möter dem med respekt och förståelse.

Hur mycket förståelse för barn har vi? Hur mycket orkar och hinner vi med? Och har tillräckligt många som jobbar i branschen tillräckliga kunskaper och personliga egenskaper för att klara den delen av jobbet?

För ganska ofta kan jag höra prat om trygghet, men jag ser hur personalen, av olika anledningar, mest vill skapa en distans. Man kan inte hantera situationen på ett professionellt sätt. Istället för att skapa den där trygghet, knuffar man iväg barnen och tvingar dem till en självständighet de inte är mogna för. Och det tror man på fullt allvar, skapar trygga barn. Egentligen är det precis tvärt om.

Barn behöver mycket stöd av glada och humoristiska, närvarande och toleranta vuxna. Vuxna som orkar med att bära barnet och härbergera deras känslor. Vuxna där de kan tanka upp för att möta livet. Men också vuxna med en ryggrad och en vuxenhet, så att de har bra vägledare och förebilder. Att de slipper möta vuxna som befinner sig på samma känslomässiga nivå som de själva är på.

Och när det gäller barnomsorgen, så behöver den även en omsorgsplan. En plan som tar ställning även i sådana här frågor.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 14 juni 2011 i Jobbet

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: