RSS

ApacheOffice eller OpenOffice?

06 Jun

Det är några stycken jag har hjälpt att hitta kontorsprogrammet OpenOffice.org. När någon har sagt att den behöver köpa MS Office, har jag sagt att det är lika bra att använda OpenOffice.org. Programmet är både fritt och gratis. Men vad ska jag säga nu? För scenen förändras ofta nu.

Att Oracle köpte Sun och då tog över bland annat OpenOffice.org, var inga problem. Man kunde ladda ner programmet från samma webbplats som tidigare. En nya ägare av varumärket? Vem bryr sig?

Men så blev det oro, vilket ledde till att några tog den möjlighet som ett program med fri och öppen källkod erbjuder: man knoppade av och skapade LibreOffice. I grunden samma program. Men ändå inte, på något vis. Många programmera följde med i utbrytningen och det har artat sig riktigt bra.

Nu gick det inte så bra med Oracles planer för OpenOffice.org. Satsningen på en webbversion var inte så lyckad. Så man bestämde sig för att göra det som gemenskapen kring programmet velat i 10 år: man ger bort det och släpper det helt fritt. Organisationen som fick ”vårdnaden” om OpenOffice.org är Apache, utvecklarna av den populäraste webbservern på internet. Så nu har vi även ApacheOffice. Eller? Allt hänger väl på om Oracle behåller varumärket OpenOffice.org.

Det tar säkert ett tag innan jag vet vad jag ska kalla programmet när folk vill att ha bra kontorsprogram, som både är fritt och gratis. I Ubuntu 11.04 får man LibreOffice och alla användare av Windows kan använda antingen LibreOffice eller OpenOffice.org, men med vetskapen att det ännu inte är någon större skillnad.

Se också:

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 06 juni 2011 i Dator, OpenOffice

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: