RSS

Ubuntu på Asus Eee Netbook – eller?

04 Jun

Canonical, företaget bakom Ubuntu, har börjat ett samarbete med Asus, som levererar Netbooks. Från den 1 juni 2011 kommer man att på sina modeller 1001PXD, 101PX och 1015PX och ha operativsystemet Ubuntu 10.10 förinstallerat.

Men tittar man på hemsidan för Eee PC 1015PX, så hittar man inte något om Ubuntu där. Kanske har man ännu inte hunnit ändra de uppgifterna, för där står det Windows 7. Eller är det Ubuntu som får heta Express Gate?

Express Gate Cloud, which allows users to get online in an instant without the need to boot in to Windows. Have fun and surf, chat or play games with a user friendly interface.

Lura Windowsanvändare

I så fall skulle det handla om att smyga in Ubuntu, att lura användarna att det nästan är Windows man ändå använder. Man skyltar alltså inte alls med Linux eller ens Ubuntu.

Asus tänker alltså byta ut Xandros, som var operativsystemet på de första Linuxbaserade Eee. Jag kände då att Xandros var ett stort misstag. Och att man vid marknadsföringen i Sverige bara skrev Linux som operativsystem, var inte helt lyckat. Det finns många operativsystem som har Linux som sin kärna och alla är lite olika. Och Xandros var inte någon höjdare.

Problemet vid lanseringen i Sverige av de första Eee, var att köparna av den ville känna igen sig. De vill ha Windows XP, samma som de hade lärt sig på sin stationära dator. Man förde över ett beteende från den stora datorn till minidatorn. Att det lilla formatet på en netbook kräver något annat, stod inte helt klart. Och folk blev rädda när man nämnde Linux, så de försökte bli av med det.

Men det är bra att Ubuntu dyker upp som förinstallerat för de som inte vill ladda ner och installera, utan vill ha allt klart. Det är det som har bidragit till Windows framgång, att köparen bara startar sin dator och kan börja använda den.

En redan gammal version

Man kan undra varför man inte valde att installera Ubuntu 11.04 istället. Det är den senaste versionen och den ska passa på stationära och bärbara, lika väl som netbooks. Med gränssnittet Unity, är den dessutom bättre lämpad att användas på en dator med litet skrämutrymme. Men jag kan tänka mig att man inte anser 11.04 riktigt klar ännu. Å andra sidan är Ubuntu 10.10 Netbook Remix ännu mer ofärdig.

Eller varför inte Ubuntu 10.04, som har en lång stödtid? Det finns väl en Netbook Remix där också? Då skulle användarna få uppdateringar till sitt system i ytterligare 2 år. Den är också byggd för att vara mer stabil och innehåller mer beprövat innehåll.

Hur som helst är det bra att veta att det kan gå att köpa sig en ny dator som innehåller Ubuntu. Frågan är bara om man då får Windows ”på köpet”?

Se också:

Uppdatering 110606
TordJ skriver idag (110606) om att Asus skeppar netbooks med Ubuntu. Han har hittat det nyheten hos OMGubuntu!. Och nu ser jag också att Flash kommer att vara förinstallerat, vilket det inte är i Ubuntu i vanliga fall, på grund av licensfrågan.

Annonser
 
3 kommentarer

Publicerat av på 04 juni 2011 i Dator

 

Etiketter: , , , , , ,

3 svar till “Ubuntu på Asus Eee Netbook – eller?

 1. Patrick Engström

  14 juni 2011 at 11:09

  God nyhet med förinstall ubuntu. Jag ä en såndär lyxlirare som inte kan besväras av teckniska omständigheer -men är tackam för dem som

   
  • Maths

   14 juni 2011 at 13:02

   Det är ju det som är grunden till det som kallas bugg #1. Den som inte vill sätta sig in i en mängd tekniska detaljer, kan gå ner i butiken och köpa en dator där allt redan är klart. Bara att installera de spel och andra program man vill ha. Tyvärr är det i stort sätt bara Windows på dessa datorer, om man nu undantar några i Mac-butiken. Så därför är det trevligt med förinstallerat Ubuntu på en dator. Återstår bara att se när den kommer till Sverige.

    
 2. Patrick Engström

  14 juni 2011 at 22:50

  Fint svar som du bemödade dej.
  Jag skriver omkring bland religiösa frågor som just handlar om OS. Samhällens OS …..och detta kneperi räcker bra för att, ibland, inte orka med så värst mycket mer.
  Dessutom tror jag mej gilla Ubuntu-folket bakanför allt ”hej-och hå lätt som plätt”- – – Plus mindra oönsskade påhällsningar??
  Tack i alla fall o mkt mer. uPe..

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: