RSS

Kolla på trådlösa nätverk med inSSIDer 2 för Linux (alpha)

26 Maj

Läser i Datormagazin 7/2011 om att analysera störningar i trådlösa nätverk. Ett av programmen man tar upp heter inSSIDer. Bland annat kan man här se om det finns andra nätverk som konkurrerar om luftrummet, så man kan anpassa sitt eget så man slipper störningar i trafiken.

Det är ännu bara i alfa-stadiet, alltså en mycket tidig del i utvecklingen, när det gäller Linuxbaserade operativsystem. Man kan då vänta sig lite buggar här och där.

Programmet är inte bara gratis, utan är också fri och öppen källkod. Man ladda ner inSSIDer för Linux från github.com. Det finns både deb- och rpm-paket att ladda ner för x86 och amd64 datorer.

Det finns också lite info att läsa före installationen. Fram för allt är det två beroenden man måste ordna, även om man i Ubuntu troligen får det vid installationen. Det är paketen libwebkit1.1-cil och libmono-system-web2.0-cil som krävs.

I Ubuntu går installationen enkelt.

  1. Man klickar på den nedladdade filen, vilket öppnar Programcentralen.
  2. Klicka på knappen Installera.
  3. Ange ditt lösenord.
  4. Nu sker installationen, vilket inte tar någon längre tid.
  5. Man hittar sedan programmet i menyn Program – Tillbehör – inSSIDer. Jag har testat det här i Ubuntu 10.10, så hur man öppnar det i Ubuntu 11.04 vet jag inte ännu.

inSSIDer innan man börjat skanna efter nätverk

När man öppnar programmet ser man två svarta paneler. Klicka på ”Scan Network” och uppkommer information om de nätverk som finns i din närhet.

I den övre panelen kan man t ex se vilken kanal som routrarna använder. Kolla här om det finns flera som använder samma kanal som du. Är det fler som konkurrerar som samma utrymme, kan det leda till störningar. Så ändra till en kanal som inte andra använder. 1 och 6 verkar vara populärt här i trakten.

Här verkar inte inSSIDer reagera på att jag ändra till kanal 9, utan jag blir kvar på 1. Problemet finns med bland de kända buggarna.

När man börjat skanna kan man se info om de olka nätverken i omgivningen.

Här finns även info om vilken säkerhet som routrarna använder. Men tyvärr verkar det inte stämma helt, för mitt nätverk tycks ha None, vilket det inte har. Eller så tolkar jag inSSIDer fel.

Man kan i den undre panelen se vilka som använder frekvenserna 2.4 GHz och 5.8 GHz. Vill man inte konkurrera med andra om utrymmet, verkar 5.8 GHz vara bra. Hos mig är det ingen som kör där.

En annan bugg är att mitt nätverk dyker också upp två eller till och med tre gånger i den övre panelen, trots att jag bara använder en frekvens.

Det känns verkligen att det här ännu inte är någon helt färdig produkt, åtminstone inte för Linux. Men ge utvecklarna lite tid så rättar det nog till sig och då har vi ett intressant verktyg för att hantera vårt trådlösa nätverk.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 26 maj 2011 i Dator, Diverse, Internet

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: