RSS

Ingen vill jobba med småbarn

23 Maj

Min chef sitter nu, liksom många andra förskolechefer, och försöker hitta förskollärare att anställa till hösten. Och hon gör en intressant notering: ingen verkar vilja jobba med småbarn.

Hon har lagt ut flera olika annonser. I dem där det uttryckligen står att det handlar om anställning på en småbarnsavdelning, där får hon inga napp alls. Däremot så har hon en avdelning som hon beskriver som tillsvidare utvidgad syskongrupp. Där har tre stycken anmält sitt intresse.

Är det faktiskt så att det inte finns så många förskollärare som vill jobba med 1- och 2-åringar?

Jag kan förstå att medelålders personer inte vill jobba med småttingarna. Mitt i livet har man börjat få fysiska krämpor. Någon har ont i nacken, andra i händerna. Det här gör att man får svårt med alla de lyft det kan bli på en dag.

Men unga och nyexaminerade? Varför vill inte de? OK, några stycken finns det säkert, men det verkar inte vara någon rusning direkt.

En anledning kan vara att de som utbildats under 2000-talet har fått en läraridentitet. De får inte ihop den med tanken på blöjbyten och barn som inte har kommit så långt att alla dessa pedagogiska idéer de har lärt sig inte riktigt gäller.

Men det här har nog funnits i alla tider. För jag kan se att all pedagogik är utformad för 5-åringar. Så det var nog inte bättre förr.

Dessutom har väl ingen utbildning till förskollärare någonsin tagit upp de små barnen i någon större omfattning. Även på utbildningar och inom forskningen är det inte så intressant med 1- och 2-åringar. Så de nyutbildade har inte fått tillräckliga kunskaper och man har på utbildningarna inte lyckats visa det intressanta i att jobba med småbarn.

Och visst det är väldigt speciellt att jobba med barn som ändå inte har något ordentligt språk och inte kommit in i symbolernas värld. Förutsättningarna blir annorlunda. Det vanliga pratet fungerar inte.

Och den kongnitiva funktionerna hos barnen är ännu inte så utvecklade att man kan börja göra ”intressanta” saker med dem. Det här gör att många tycker det är understimulerande att jobba med småbarn. Det går ju inte att göra någonting, typ.

Själv har jag nu jobbat med den här åldersgruppen sedan 2001 och vill fortsätta med det. Så pass mycket att jag väljer att få en invänjning med 11 barn till hösten för att slippa jobba på en utvidgad syskongrupp.

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 23 maj 2011 i Jobbet

 

Etiketter: , , ,

2 svar till “Ingen vill jobba med småbarn

 1. Mats

  29 maj 2011 at 16:56

  Fint!
  På Malmö högskola har vi många sökande till kursen ”det lilla barnet” och många lärare läser den som valbar kurs.

  Själv jobbade jag i 1-6 och trivdes bra med det.

   
  • Maths

   29 maj 2011 at 18:17

   Det är bra om det finns något intresse någonstans för små barn. Dom VFUare och andra jag pratat med vill jobba som lärare, alltså inte med det lilla barnet. Men vad har ni lockat med för att få folk att läsa den kursen? Upplägget måste ju väcka något slags intresse.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: