RSS

Ubuntu för nybörjaren och nörden

22 Maj

Det är inte lätt att tillfredsställa alla. Ett av målen med Ubuntu är att göra det enkelt för alla att använda datorn. Man har då jobbat på att förenkla och ta bort, samtidigt som det folk vanligen använder är lätt att komma åt. Man har även haft som mål att nördarna, Power Users, ska känna sig hemma med Ubuntu. Och det här är en svår balansgång.

Ännu ett steg i riktningen att underlätta för folk som inte är datornördar, har man tagit med nya versionen 11.04 (Natty Narwhal), som kom i slutet av april i år. Men många Power Users har då klagat över bristen på möjligheter att mecka och ställa in sitt system.

Den här diskussionen har jag hört förr. Nördarna tycker att vanligt folk ska lära sig terminalen, rakt av, för det är enklare och mer användarvänligt. Så vanligt folk ska helt enkelt bli mer lika nördarna.

Men vanligt folk är inte intresserade av teknikaliteter. De vill bara att saker ska funka och att de kan surfa, maila, lyssna på musik med mera. Inget större meckande, bara använda sina favoritprogram. Och utseendet ska, så långt det går, vara intuitivt så man kan komma igång fort och hitta det man vill ha utan att behöva leta.

Senaste versionen av Ubuntu är ett järvt drag att närma sig nya användare. Upplägget var från början tänkt att användas på så kallade netbooks. Ni vet de där små små datorerna som inte riktigt är smarta mobiltelefoner. På de datorerna är utrymmet begränsat och det krävs att man planerar utformningen mer noggrant.

Hur det här faller ut vet vi inte ännu. Vi får se om Ubuntu har blivit lättare att komma igång med och att använda. Men en sak är säker: Ubuntu är inte bara för datornördarna.

För att även tillgodo se nördarna har det nu skapats en gemenskap för Ubuntus Power Users. Målet här är att dokumentera existerande verktyg och ticks, samt skapa nya verktyg för att tweaka Ubuntu.

Hur har man då definierat en Power User? Mike Basinger skriver så här:

A Power User is someone who likes to tweak the user interface, is not afraid of changing the default settings or install useful extensions. But a Power User doesn’t necessary need to know how to code or compile a package from source code. A Power User is just a user… with power.

Mer info hittar man på Ubuntus wiki och på gemenskapens hemsida på Launchpad. Anser du att du tillhör målgruppen, så är det nog där du ska hänga.


Om man inte är någon nörd, då installera man bara Ubuntu och använder det. Sedan finns det alltid vägar att komma vidare, om man är intresserad av att fördjupa sig.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 22 maj 2011 i Dator

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: