RSS

Informationsmaterial om Ubuntu

24 Apr

Efter ett tips av Tord Jansson har jag upptäckt spreadubuntu.org. Det är en webbplats med information om och reklam för Ubuntu. Allt skapat av glada och kreativa användare runt om i världen.

spreadubuntu.org logan

Vad man hittar där är alltså material för att marknadsföra och sprida kunskap om Ubuntu. Det här är material skapat av världens Ubuntugemenskap, inte av Canonical som skapar Ubuntu. Material framtaget av Canonical hittar man i deras online-butik.

Spreadubuntu.org är också bra för den som är intresserad av vad Ubuntu är för något. Vad man får är de fördelar som användarna anser att Ubuntu har och varför de tycker att det är värt att sprida vidare till andra.

Gör-det-själv

Principen på Spreadubuntu.org är gör-det-själv och dela det med andra, så att även de kan använda ditt material eller bygga vidare på det. Det här är en princip som ligger bakom hela utvecklingen av Ubuntu och utvecklingen av alla program med fri och öppen källkod.

spreadubuntu att sprida och bidra

Materialet går att ladda ner i tre olika former. Man kan få den som en bild i jpg-format eller som en PDF-fil för att skriva ut. Men det går också att få det i det format som skaparen av materialet använde, t ex som en Scribus- eller Inkscape-fil. Det senare innebär att du själv kan hjälpa till att utveckla materialet.

Licenser och friheter

Det här för oss över på ämnet licenser. Många är ju vana att en bild, eller varför inte ett operativsystem eller ett program på datorn, inte får användas eller förändras av någon annan än den som skapade den. Man måste fråga om lov innan man ens sprider en sådan bild. Och operativsystem och datorprogram får man bara använda, inte förändra eller sprida vidare till andra.

När det gäller datorprogram kan friheten och öppenheten skyddas med hjälp av licensen GPL. Ubuntu och alla de program du får när du installerar Ubuntu, har den eller någon liknande licens.

Men hur är det med bilder och texter? Här finns det en möjlighet att mjuka upp den strikta copyrightlicensen genom att ge det man gör en Creative Commons-licens. Det finns flera olika alternativ.

Creativ Commons loga

På Spreadubuntu.org används licensen Creative Commons by-sa. Det här innebär att du kan ladda ner allt material och använda det. Du kan också bearbeta det du laddar ner, t ex översätta det till svenska. Men glöm bara inte att ange vem som gjorde originalet och att du måste ge andra samma frihet som du själv har fått.

Jag fick länken till Spreadubuntu.org genom Tord och hans bidrag hittar du här.

tords ubuntuposter

Leva som man lär

Det här inlägget har handlat om två saker: operativsystemet Ubuntu och licenser för frihet och öppenhet. Ni som har besökt min blogg tidigare har säkert uppmärksammat att jag skriver en del om Ubuntu, men de flesta har nog inte sett att jag även på en del inlägg använder mig av licensen creative commons. Men så är det.

Om du nu fortsätter en liten bit ner på den här sidan, straxt under den här texten, kommer du att se att jag har gett även den här texten en sådan licens. Det här ger dig, besökare, en möjlighet att skriva ut, publicera den på din webbplats och ändra i den här texten precis som du vill, så länge du följer intentionen med licensen. Allt i samma anda som skapat Ubuntu och programmen med fri och öppen källkod.

Jag hade kunnat skapa ett informationsblad med det här innehållet och lagt upp det på Spreadubuntu.org. Men du kan hämta det här på min blogg istället.

Creative Commons-licens
Informationsmaterial om Ubuntu by Maths Göthe is licensed under a Creative Commons Erkännande-DelaLika 2.5 Sverige License.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 24 april 2011 i Dator

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: