RSS

Linux vinner över Windows

11 Apr

Att Linux vinner kriget över Microsoft kan man läsa om hos Computer Sweden. Orden kommer från Jim Zemlin, chef för Linux Foundation.

Och ett visst fog kan han nog ha, för det man kallar Linux finns på oväntade ställen utan att man tänker på det. En del som tror att de bara har Windows på sin bärbara har ändå Linux på den.

Zemlin är ganska nedsättande mot Microsoft.

– Vi bryr oss inte om Microsoft numera. Tidigare var de en stor konkurrent, men nu känns det mer som att sparka mot en hundvalp, säger Jim Zemlin, i en intervju med IDG News i samband med organisationens nära förestående 20-årsjubileum.

Zemlin tänker så här.

– Linux dominerar i stort sett varenda kategori inom datorsystem, med undantag från skrivborden, säger Zemlin.

– Men de traditionella persondatorerna blir allt mindre viktiga och de områden där Linux är starkt på klientsidan blir samtidigt allt mer avgörande, säger han.

Det fria och öppna

Men många protesterar säkert mot det här. För allt de ser är Windows och kanske Mac. Linux verkar både litet och svårt. Vad man då måste ha klart för sig, är vad Linux egentligen är. Man måste också förstå vad fri och öppen källkod betyder. De är nämligen inte riktigt samma sak.

Om vi först tar den fria och öppna källkoden, så är det en form av licens. Den talar om vad du får och inte får göra med det program du tänker installera. Att den är fri innebär att du får göra vad du vill med programmet. Du har din fulla frihet. Orkar du läsa licensen till Windows, förstår du att du knappt har några rättigheter alls.

Men licensen talar också om att källkoden är öppen. Du kan titta på den, undersöka den för att lära dig nya saker och till och med använda dig av den i egna program. Och det här är en anledning, tror jag, till varför Linux sprider sig i smyg.

Program med fri och öppen källkoden hittar man inte bara på Linuxsystem, utan också på Mac och Windows. Webbläsaren Firefox och kontorsprogrammet OpenOffice är bara två av många tusentalas.

Själva kärnan

Sedan har vi det där med Linux. Det är inte ett fullskaligt operativsystem, utan kärnan till ett. Det krävs några bitar till för att det ska fungera på en dator. Men det finns många operativsystem som använder sig av Linux, t ex Ubuntu.

Så vad Zemlin menar med Linux kan vara lite svårt att förstå. Men det troliga är att det är som ett samlingsbegrepp för alla de saker som fungerar tack vare Linuxkärnan, t ex en TV från Sony, läsplattan Kindle och mobiltelefoner med Android. Kan du som läser det här, hitta någon apparat du har som använder Linux?

Men visst, så har vi det där med skrivbordsdatorer. Ingen tvekan om att det är Microsoft Windows i olika versioner som dominerar den marknaden. Men även här kämpar den fria och öppna källkoden vidare. Och inser folk att de faktisk går och släpar på Linuxprodukter, kanske steget inte känns så långt längre. Och börjar man med Ubuntu är det inte alls svårt.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 11 april 2011 i Dator

 

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: