RSS

Frågan om barngruppernas storlek

03 Apr

Efter att ha läst Mats senaste inlägg, bestämde jag mig för att samla lite länkar där man tar upp problemet med de stora barngrupperna på dagis.

Jag har bara skummat på ytan. Tydligt är att problemet har uppmärksammats, för googlar man på ‘stora barngrupper’ blir det många träffar. Frågan är bara vad man gör åt det? Och vem kan ta tag i det?

Annonser
 
3 kommentarer

Publicerat av på 03 april 2011 i Jobbet, Stora barngrupper

 

Etiketter: , ,

3 svar till “Frågan om barngruppernas storlek

 1. Mats

  03 april 2011 at 12:05

  Handlar det om målstyrningens mörka sida? Jag minna en tid då det mesta var reglerat. Malmö 1978 – tio barn i småbansgrupp och 16 i syskongrupp (4-7)!

  Det känns avlägset.

   
  • Maths

   03 april 2011 at 12:18

   Den så kallade målstyrningen har helt klart en mörk sida. Det arbetet har liksom inget slut, den går aldrig att leva upp till, även om man jobbar 24/7. En annan sida är, att det som kallas mål inte är det. Läser man läroplanen finns där ingenting som liknar mål. Ingenting är specifikt, mätbart, tidsatt m m. Istället är det ett visionsdokument. Och då måste man förhålla sig på ett annat sätt.

   En annan sida är det rådande ekonomiska paradigmet. Både skolans och dagis kris sammanfaller med det. (På tal om skolan, läs Maciej Zaremba artikel i DN idag.)

   En tredje sak är Skolverket och dess inspektörer. Vi ska ha en verksamhet med omsorg och lärande, men har bara en läroplan, ingen omsorgsplan. Så vad är det inspektörerna tittar på? Verksamheten blir alltså inte rättvist bedömd utifrån det den är tänkt att ge.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: