RSS

Maria von Schantz om de stora barngrupperna på dagis

01 Apr

Igår skrev jag om Skolverkets rapport om gruppstorleken på barn grupperna på dagis. Idag skriver Maria von Schantz i samma ärende på Newsmill. Och jag kan inte annat än att hålla med henne.

På Skolverkets pressmeddelande står även att läsa att det kommer en ny skollag igen, med en reviderad läroplan som kommer att börja gälla från och med juli 2011. Skolverket skriver också att det innebär ett ”förstärkt pedagogiskt uppdrag” för förskolan. Men det förstår väl alla, att detta inte kommer att hålla, inte den här gången heller, om vi ser på utvecklingen i verkligheten som hela tiden går mot större barngrupper.

Barnen är verkliga och de är små Nu. De är inga siffror på ett papper som det går att laborera med hur som helst! Satsa på att reglera barngruppernas storlek en gång för alla, och visa att ni menar allvar med era ord om ”förstärkt pedagogiskt uppdrag”. Ord som pedagogik, lärande, utveckling och kreativitet ekar också väldigt tomma, om vi inte förstår oss på små barn och deras grundläggande behov. Det spelar ingen roll om ni försöker förbättra förskolans innehåll så länge storleken på barngrupperna fortsätter att öka. Det måste vara tvärtom, satsa först på en bra gruppstorlek och därefter kan man skapa en god pedagogisk kvalitet.
(Vem lyssnar på barnen? – Artikel av Maria von Schantz – Newsmill)

Glappet mellan visionerna och verkligheten är stort.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 01 april 2011 i Jobbet, Stora barngrupper

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: