RSS

Spåra mig inte

31 Mar

Många ogillar FRA-lagen för att det kan gå att spåra deras aktiviteter på nätet. Men faktum är att företag och annonsörer gör det här hela tiden. Vi lämnar hela tiden spår efter oss, t ex i form av kakor, som talar om för företagen vad vi gillar och inte gillar, platser vi besöker och vad vi handlar. Men nu kommer en ny standard: DNT (Do Not Track).

Som användare av internet har du inte en chans att undslippa att information om dig sparas. Det är väl en sak att ditt besök lägger till en post i webbserverns logg. Men är det OK att vad du gör lagras och bearbetas för att skapa en profil av dig? Och att de kanske säljer den informationen till andra?

För att ge oss användare en lite chans att slippa bli spårade, håller man nu på att jobba på en standard som kallas DNT – Do Not Track. Den kommer visserligen inte att vara obligatorisk, men seriösa företag och annonsörer har här en chans att visa att de tar sina besökares behov av integritet på allvar.

Det här innebär att det kommer att finnas en alternativ i din webbläsares inställningar, där du kan ange att du inte vill bli spårad. Den här funktionen kommer att finns i den nya Firefox 4. På Mozillas support plats kan du hitta instruktioner för hur du ska aktivera funktionen.

Har du inte Firefox 4, kan du ladda ner den från Mozillas hemsida. Om du använder operativsystemet Windows, så är det där du hämtar den. Men om du kör Ubuntu kan du vänta till nästa uppgradering. Den kommer den 28 april. Då lär Firefox 4 finnas med.

Glädjande är att funktionen även kommer att finns i Internet Explorer 9. Så det kan bli ett brett stöd för funktionen.

Men, som sagt, det är helt frivilligt för webbplatserna att använda sig av det här. Så hur mycket vi slipper bli spårade av företag och annonsörer, det vet vi inte ännu. Och hur ska vi kunna se om en webbplats använder DNT? Vi får se.

Creative Commons-licens
Spåra mig inte by Maths Göthe is licensed under a Creative Commons Erkännande-DelaLika 2.5 Sverige License.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 31 mars 2011 i Dator, Firefox, Internet

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: