RSS

Oneiric Ocelot

07 Mar

Sug på det namnet ett tag: Oneiric Ocelot. Vad ger det för associationer för en svensk? Nej just det, det är mest obegripligt. Men Mark Shuttleworth har återigen tagit fram sin poetiska ådra och gett namn på den version av Ubuntu som kommer i höst, Ubuntu 11.10.

En liggande ozelot

Som vanligt ger Mark motivationen på sin blogg.

What we want is something imaginative, something dreamy. Something sleek and neat, too. Something that has all the precision of T S Eliot’s poetry, matched with the “effable ineffability” of our shared values, friendship and expertise. Something that captures both the competence of ubuntu-devel with the imagination of ayatana.

Which leads us neatly to the Oneiric Ocelot.

Oneiric means “dreamy”, and the combination with Ocelot reminds me of the way innovation happens: part daydream, part discipline.

Jag hänger inte riktig med i hans slutledning, men det gör inte så mycket. Däremot gillar jag hans beskrivning av hur innovationer sker: genom dagdrömmar och disiplin.

Som vanligt släpps det två versioner per år, så nästa blir i april. Och det är mycket som händer just i år, både med formgivningen av ”karossen” och under huvuden. För oss vanliga användare är det utformningen av skrivbordet som väl kommer att märkas mest. Men hela mekaniken bakom kommer också att förändras. Jag ska inte gå in på några teknikaliteter här.

Tyvärr kan det komma med ett pris i form av buggihet så här i början och brist på stöd för t ex grafikkort från Nvidia. Å andra sidan kan det på sikt leda till att vi kan få de häftigaste spelen även till Ubuntu och en bättre upplevelse av vårt datoranvändare.

För er som inte vet, så är Ubuntu ett fritt operativsystem som bygger på Linux. Ett operativsystem måste en dator ha för att vi ska kunna använda de program vi vill, t ex webbläsare, ordbehandlingsprogram och musikprogram. Mark Shuttleworth är ”skaparen” av Ubuntu. Åtminstone är det han som genom sitt företag Canonical leder utvecklingen av Ubuntu.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 07 mars 2011 i Dator

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: