RSS

Att fira jul

21 Dec

I SvD skriver evolutionsbiologen Patrik Lindenfors och ordföranden i föreningen Humanisterna Christer Sturmark om julen. Det är faktiskt intressant läsning, även för en förskollärare. Kanske är det så att vi inte firar rätt sak här? Och kanske julen ändå kan vara mångkulturell och att vi även kan jobba med naturvetenskap.

För alla verkar tro att vi firar julen till minne av Jesu födelsedag, att han alltså skulle ha fötts den 25 december. Men det här stämmer troligen inte. Och det har man inom katolska kyrkan vetat i alla år, men man har haft en annan agenda.

Nej, ser man till de gamla traditionerna verkar det som om man trodde att Jesus föddes på våren. Den äldsta traditionen säger den 20 maj, men vi har också ett par datum i mars och april, samt två i januari. Ingen tradition nämner december. Sanningen är kanske att ingen vet.

Vad vi vet är att man i det antika Rom firade Saturnaliafesten den 25 december. Och den här festen var inte till tillägnad Jesus utan krigsguden Mitras. Det här var en av de religioner som konkurrerade med kristendomen de första tre århundradena in på vår tidräkning. Ser man närmare på de båda religionerna har de många beröringspunkter. Det här nämner man inte i artikeln i SvD, men det läste jag om för ett par år sedan i Forskning och Framsteg.

De kristna såg alltså till att när de fick makten i Romarriket lägga beslag på den 25 december. Man har sedan fortsatt med den propagandan, trots att man hela tiden vetat att det inte stämmer.

Så vad kan det få för konsekvenser för oss? Nu är det ju så att vi av ”tradition” kopplar ihop den 25 december med Jesu födelsedag. Men det är alltså inte sant. Vad vi har haft här uppe i Norden är ett julfirande som sträcker sig mycket längre tillbaka än kristendom. Här var det en fest när det var som mörkast. Och kanske är det så vi ska fira julen? Vi kopplar den åter till naturens cykel, något som ligger utanför tron på en gud.

Vad vi då kan få är en mångkulturell jul. Men ändå få med generositet, medkänsla och omtanke. Det här är något som alla alla religioner faktiskt omfattar, skulle jag tro. Och det passar ju in i de tankar som finns i vår läroplan.

Vi får också en koppling till naturen och naturvetenskapen. De här tankarna hade vi för ett par månader sedan när vi satt och gick igenom våra traditioner på jobbet. Här blev lucia och jul den ena polen och midsommar, som inte har någon direkt kristen anknytning, på den andra. På våren är det påsken, som också har tydliga kopplingar till naturen. Vad vi saknade var något att fira på hösten, men man skulle kunna ta upp den gamla skördefesten.

Och som artikelförfattarna i SvD skriver, så ska kanske utbildningsminister Björklund uppdatera sina kunskaper om varför vi firar jul. 😉

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 21 december 2010 i Jobbet

 

Etiketter: , , ,

2 svar till “Att fira jul

 1. bproud

  21 december 2010 at 22:13

  Artikelförfattarna kanske har för avsikt att avskaffa helgdagarna och sök sig produktiva arbeten och inte självbekräftade i sann humanistisk anda 😉

   
  • Maths

   22 december 2010 at 07:00

   Nej, jag tror inte att artikelförfattarna skulle vilja avskaffa helgen i sig, utan bara tala om att det inte för födelsen av en viss persona. Ett firande och lite ledighet när det är som mörkast ligger nog i linje med deras tankar. Och jag tycker själv att det skulle vara en god idé. Precis som midsommar, en icke-konfesionell högtid där alla kan vara med och fira och där vi kan hämta andan när det är som mörkast och vi är som tröttast av brist på solljus.

   Själv ser jag fram mot två veckors ledigt när jag går hem från jobbet imorgon torsdag! Vinterförkylningarna och mörkret har tagit på krafterna.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: