RSS

Politikernas ansvar för kvalitén

11 Dec

Jag läser en insändare i DN (11/12 2010) som handlar om äldrevården. Vid första anblick är det här min frus område, inte mitt. Men vid närmare betraktande är de problem som lyfts nästan identiska med de som vi har inom barnomsorgen.

Kontentan är att det är politikerna som skall ställas till svars för de brister som finns. Det verkliga problemet är brist på personal. För i yrken där en viktig del av arbetet är att ha omsorg om andra behövande människor, där är det viktigt att det finns tillräckligt med personal för att möta de behov som finns.

”… vårdens verkliga problem: bristen på personal som har tid att dygnet runt vara nära och lugna en orolig människa.”

Efter nedskärningarna på 90-talet är det många som känner igen sig i följande beskrivning.

”Som det ser ut idag tvingas allt färre personal utföra allt fler uppgifter. Vårdutbildad personal i äldreomsorgen fyller dagarna med att städa, tvätta, handla, fylla i olika matlistor etcetera. Ta hand om vårdtagare har man inte tid till utöver det rent nödvändiga.”

Politikerna tvingades skära ner, vilket ledde till minskad bemanning och färre chefer och administratörer. Alla som var kvar fick mer att göra, för man tog inte bort några arbetsuppgifter. Det har snarast kommit till ännu fler. Så resurserna står inte alls i proportion till vad man vill kunna uppnå.

”För politik är att vilja och äldreomsorgen är en politiskt styrd organisation som faller under kommunernas ansvar. Värdet på gruppen äldre och dess personal måste därför signalera uppifrån från ledande politiker genom tillräckliga resurser till varje enskild enhet.”

Något vi ofta får höra är att det spelar ingen roll hur stora barngrupperna är, allt handlar om att personalen ska vara välutbildad.

”Att fokusera allför mycket på betydelsen av utbildning och ökad valfrihet leder inte åt rätt håll. Det är att blunda för problemen och pekar på bristande insyn.”

Och i det sammanhanget kan man också få höra att barn är kompetenta och att vi nu nästan inte sysslar med omsorg, utan lärande.

Politikerna verkar dock inte vara så intresserade av problemet. Man vill ha en verksamhet i världklass, men vill inte lägga ut några resurser på den. Det här leder till ett glapp mellan visionen och verkligheten. Något som alla inte uppmärksammar. Och när det gäller äldreomsorgen kan upplysningar om hur det verkligen ligger till komma från ett annat håll.

”Det är socialnämnden i varje kommun som tillsammans med vårdgivare och vårdgivare och huvudmän för enskilda verksamheter är ansvariga för kvaliteten i äldreomsorgen. De skall säkra att vården har tillräcklig bemanning, rätt kompetens finns hos personalen och att vården bedrivs i lämpliga lokaler. I det ansvarsledet är det lätt att frånsäga sig ansvar till annan instans.”

/ … /

”Det är märkligt det skall behöva vara Janne Josefsson i ”Uppdrag Granskning” som måste utföra den uppgiften för att rapportera om förhållandet mellan lag och verklighet ute på våra äldreboenden.”

Slutsatsen i insändaren i DN är i alla fall helt klar:

”Men det är dock ytterst politikerna som fördelar våra gemensamma resurser och sätter ramarna för vilken vård som är möjlig att genomföra.”

Sedan är det så att både jag på mitt håll och min fru på sitt, måste göra det bästa av de resurser vi har fått. Och i alla lägen är det en mänsklig omsorg om de personer vi har på våra avdelningar som är prio 1. För så är det i början av livet och i slutet av det samma.

Insändaren är signerad Jessica Brunnegård, som uppges vara undersköterska och fil kand i bland annat statsvetenskap. Ett stort tack till dig!

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 11 december 2010 i Jobbet, Stora barngrupper

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: