RSS

LibreOffice frigör sig från OpenOffice

28 Sep

Vi är många som använder oss av kontorsprogrammet OpenOffice. Den finns som standard med i alla de stora Linuxdistributionerna, t ex Ubuntu, och det finns även versioner för Mac och Windows. Men nu kan det bli svårt att hänga med. Det har nämligen blivit en utbrytning bland utvecklarna, vilka nu har startat utvecklingen av LibreOffice. Kanske kommer det att bli kontorsprogrammet i Ubuntu under 2011.

Jag hittade nyheten på Linux Magazine. Även svenska TechWorld skriver om det. Själva pressmeddelandet hittar man på LWN.net.

Det hela började när databasföretaget Oracle tidigare i år köpte upp Sun Microsystem. Sun har under drygt 10 år ägt rättigheterna till OpenOffice. Men osäkerheten om vad Oracle skulle göra med programmet har varit stort. Många har varit rädda för att företaget ska låsa in programmet och göra det ofritt.

Document Foundation

Så nu har ledande utvecklare skapat en stiftelse med namnet Document Foundation. Modellen hämtar man från Mozilla Foundation som utvecklar bland annat webbläsaren Firefox. Document Foundation stöds redan av företag som Canonical, Novell, Red Hat och Google.

Och namnet på kontorsprogrammet är än så länge LibreOffice. Libre, som betyder fri. Namnet OpenOffice.org ägs av Oracle och namnet OpenOffice används av andra. Så LibreOffice fick det bli.

Många OpenOffice

Men det här innebär att vi nu har flera olika varianter av OpenOffice. För det här är inte första gången man har gjort en så kallad fork, dvs att man tar koden till ett program och utvecklar programmet i en annan riktning. Det här händer ibland med program som har fri och öppen källkod. Man kan till och med säga att det är en av grundstenarna när det gäller den fria och öppna källkoden. Du kan ha full frihet.

Företaget Novell har en egen variant. Sedan har vi Go-oo, som bland annat ska vara den som finns i t ex Ubuntu. Den består väl mest av ett antal s k patchar. Till det kommer även IBM:s Lotus Symphony som delvis bygger på OpenOffice.

Var får man sin OpenOffice nu då?

Men nu kommer troligen vi som använder en Linuxdistribution att få vänja oss vid namnet LibreOffice. Eftersom OpenOffice har varit det största kontorsprogrammet inom Linuxvärlden, så kommer väl staffetpinnen att tas över av LibreOffice. Kanske kommer den första versionen till Ubuntu redan nästa år.

Går man till Document Foundations nedladdningssida hittar man där även versioner för Mac och Windows.

LibreOffice är ännu i betastadiet, dvs att det anses inte stabilt. Men vill man pröva, så går det säkert bra.

Lite historik

Grunden till det som skulle bli OpenOffice, lades av det tyska företaget StarDivision som 1984 skrev första versionen av StarWriter. Man utvecklade sedan ett helt kontorspaket med namnet StarOffice. Från 1998 var StarOffice gratis.

1999 köptes koden av Sun Microsystems, som då gjorde programmet gratis. 2000 gjorde man StarOffice till fri och öppen källkod under namnet OpenOffice.org. Under hela tiden har man också haft StarOffice som en kommerciell produkt.

2010 köptes Sun av databasföretaget Oracle. Det har varit oklart vad Oracle tänker göra med OpenOffice, om man tänker fortsätta att hålla den fri och öppen.

Och nu, den 28 september 2010, skapade medlemmar från utvecklingsteamet en ny grupp kallad Document Foundation. De gjorde en klon av koden och kallade sitt program LibreOffice.

Lycka till!

Det gick ju bra när Mozilla Foundation bröt sig loss från Netscape för att skapa det som skulle bli webbläsaren Firefox. Så jag hoppas att det nu ska gå vägen även för Document Foundation. Man har många starka aktörer i ryggen.

Kanske är det så att vi nu får se en snabbare utveckling av programmet. Något som kommer oss användare tillgodo. Något som gör att det kan finnas ett fritt och öppet alternativ till Microsoft Office. Men det krävs förstås pengar och programmerare.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 28 september 2010 i Dator, OpenOffice

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: