RSS

Dela filer med Ubuntu One

08 Jul

Igår fick jag plötsligt ett litet problem. Jag skulle ladda upp två filer för nedladdning här på bloggen. Den ena var i OpenOffice Kalkylark-format och den andra i Excel-format. Men se, det är inte tillåtet att ladda upp sådan filer här på WordPress.com. Så hur skulle jag göra för att få mina filer tillgängliga för alla?

Lösningen, om man som jag kör Ubuntu, är att använda sig av Ubuntus molntjänst: Ubuntu One. Här kan man lägga upp alla sorts filer i vilket format man vill. Förutom att ha en backup på nätet och kunna jobba med samma filer på andra datorer som kör Ubuntu, kan man också dela med sig av sina filer.

För att kunna göra det här måste man först ha skapat sig ett konto, vilket är gratis. Men jag förutsätter här att du redan har ett konto och att du lagt dit filer du vill dela.

Man kan göra filer tillgängliga genom att högerklicka på dem i Nautilus direkt i mappen Ubuntu One. Välj alternativet Publicera via Ubuntu One.

Snabbmenyn där man kan dela ut filer

I snabbmeny för filen kan man dela ut den med Ubuntu One

Det gör dock att gå in på ditt konto på Ubuntu One och göra det här. Effekten blir den samma, så det är enklare att göra det direkt i på den egna datorn.

Ingenting verkar hända när man valt att publicera, men om man högerklickar på filen igen, ser man att menyn fått andra alternativ.

Snabbmenyn för att hantera utdelade filer

I snabbmenyn kan man sedan hantera sin utdelade fil.

Vad som har hänt är att din fil har fått en kort-url, en egen webbadress. Genom att klicka på alternativet Kopiera publik URL till Ubuntu One, kan du kopiera den adressen och sedan kan du klistra in den i ett mail eller på en webbsida.

Det här gör att andra kan ladda ner din fil. När de klickar på länken bordet det komma upp en ruta som frågar om de vill ladda ner filen.

En trevlig sak är att du kan fortsätta att jobba på innehållet i filen för att uppdatera eller förbättra innehållet. Den som laddar ner kommer alltid att få den mest aktuella versionen av ditt verk.

Om man inte längre vill tillåta andra att ladda ner filen, finns alternativet Sluta publicera via Ubuntu One som direkt gör filen osynlig igen.

Creative Commons License
Det här verket av Maths Göthe är licensierat under Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige License.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 08 juli 2010 i Dator, Gör så här, Internet

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: