RSS

Terminalen från början

05 Jul

På bloggen ubuntu från början har Urban nu även försett de som vill doppa tårna i den så kallade terminalen med lite nybörjartips. I några inlägg har han gett några grunder och nu har han lagt upp en ”innehållsförteckning” och en lathund. Något för den vetgirige, men inte på något sätt nödvändigt för att dagligen köra Ubuntu.

Till skillnad mot operativsystem från Apple och Microsoft så har Ubuntu och andra operativsystem som bygger på Linux fortsatt att ha kvar och utveckla den gamla terminalen. Terminalen var ju det man fick lära sig innan det grafiska och intuitiva kom och gjorde datorn till något som varje människa kunde använda utan att hålla reda på mängder med textkommandon. I datorernas barndom använde man bara tangetbordet för att utföra det man ville. Nu använder vi mus och klickar på ikoner istället. På många sätt lättare.

Men i Ubuntu lever alltså terminalen i högönskelig välmåga. Den är ett av två sätt att närma sig datorn. Vill man bara köra grafiskt kan man göra det, vill man bara använda terminalen så kan man nästan göra allt där, och vill man hoppa emellan för att det kan vara lättare att göra vissa saker i terminalen medan andra är lätter grafiskt så kan man göra det. Vi har ett val.

En annan motivation för att lära sig lite grunder i termianlarbetet, är att det finns många möjligheter till felsökning och problemlösning i terminalen. En del problem måste man in i terminalen för att hitta och lösa. Använder man sig av Sveriges officiella gemenskap för Ubuntu för att få hjälp och stöd, så kan det komma frågor som gör att du måste in i terminalen för att kunna ge den som vill hjälpa dig den information personen behöver för att hitta en lösning.

Själv är jag en person som hoppar emellan. Vissa saker gör jag enklare i terminalen och viss information om systemet får jag lätter där också. Så ett terminalfönster öppnar jag lite då och då. Det har varit en resa dit, men en intressant resa.

Till sist handlar det om vilka behov och intressen man har. Det måste finnas en mening av något slag för att sticka näsan i terminalen. Visst, en grundläggande kännedom är bra och är man datorintresserad så hamnar man i terminalen förr eller senare. Men för någon som bara vill surfa, maila, fixa med sina bilder, chatta, lyssna på musik, se på film så finns det ingen större behov av terminalen.

Ubuntu är inte bara för nördar, utan även för de som i vardagen bara vill kunna använda sin dator till att vara social, för att få underhållning och för att vara produktiv.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 05 juli 2010 i Dator, Terminalen

 

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: