RSS

Barngrupperna växer och växer igen

30 Jun

Bloggen Pedagogikpolitik tar idag upp en ledare i GP om storleken på barn/elevgrupper på dagis. Och det verkar vara ett tema just nu.

För även DN (artikeln har inte publicerats på nätet) och SvD har haft artiklar om den här frågan. Ett tungt vägande inlägg skrevs här om veckan i en debatt artikel i DN. Den artikeln kommenterade jag på bloggen Tysta tankar. Det får konsekvenser om barngrupperna är för stora och jag förstår om många är oroliga.

Vare sig i den nya eller den förra skollagen står det något om max antal barn i grupperna på dagis. Rikspolitikerna duckar. Gruppstorleken ska bestämmas av hur verksamheten ser ut. Men jag har aldrig upplevt det i praktiken.

Praktiska begränsningar

Praktiken är de ekonomiska begränsningarna och då tar man in rätt antal barn för att verksamheten ska gå ihop sig. Man anpassar inte efter hur lokalerna eller personalgruppen ser ut, även om den förra lagen angav det. Och nu när man både i Stockholm och Göteborg verkar har svårt att uppfylla platsgarantin, ökar gruppstorleken även på grund av det.

”Det låter ju bra. Men för bara några månader sedan sade det ansvariga kommunalrådet Ann Lundgren (S), att det inte var hennes sak, utan tjänstemännens, att avgöra om 27 barn på en avdelning är för många. Lundgren menade också att man inte kan säga vad som är ett lämpligt antal barn i en förskolegrupp, eftersom grupper och lokaler ser olika ut, har olika storlekar och har olika mycket personal.” [GP]

Ann Lundgren levererar den vanliga argumenteringen. Hon lägger över ansvaret på tjänstemännen, dvs chefer och de som tar hand om barnen. Samtidigt binder man upp verksamheten till en viss standard genom den barnomsorgspeng man ger. Tjänstemännen är rädda och gör ingenting, inte ens att anpassa gruppstorleken när det skulle behövas. Visst det ser olika ut, men det tas det tyvärr ingen hänsyn till.

I Stockholm kom Moderaterna med förslaget att helt ta bort den norm för gruppstorlek som ändå finns i här. Man trodde säkert att man då kunde både sänka skatten och uppfylla platsgarantin. Men som någon sa: är det en valvinnare?

Jag förstår att det krävs pengar för att kunna driva verksamheten. Jag förstår också att det behövs plats för att bygga nya dagis. Men det ställer krav på att man funderar över hur man ska prioritera.

Den nästan osynlige vuxne

Det här med stora barngrupper är verkligen ett problem. Om pedagogen/läraren inte hinner se barnet blir pedagogiken och utvecklingen lidande. En av de mest grundläggande mänskliga behoven är att bli sedd och kan inte dagis och skola tillgodo se det, blir barnen lidande. Barn och vuxna är inte robotar! Vi behöver bli bemötta, sedda och bekräftade. Vi behöver känna att vi finns med, att vi inte är utanför.

När det gäller friskolor, så har jag inte så stor koll, men det verkar vara populärt att kalla lärarna för mentorer. Man skjuter över ansvaret på eleven och läraren ska vara en klok, erfaren och vuxen ”kompis”. För det var vad den antika Mentor ombads att vara och det är så begreppet används i näringslivet. Ändå sitter de och bedömer eleverna.

Och liksom på dagis hävdar man barnens kompetens och lust att lära som ett argument för att det går att ha stora barngrupper och att ge lärare och pedagoger en tillbakadragen och mindre viktig roll.

Välj dina föräldrar

Inte så att barnen inte skulle överleva, det är inte livshotande med stora barngrupper och eleverna får mat och en viss stimulans av varandra. Men samhällsutvecklingen blir en annan när barn växer upp med att vuxna inte ser dem, utan det är dynamiken i barngruppen som styr.

Och barnen kommer att må dålig! På sin höjd figurerar de vuxna i bakgrunden som irrande och sönderstressade figurer, ingen att egentligen identifiera sig med eller knyta ann till.

Och det blir ännu mer betydelsefullt för barnen att välja rätt föräldrar. Det visar de senaste utvärderingarna av skolan.

Creative Commons License
Barngrupperna växer och växer igen by Maths Göthe is licensed under a Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar 3.0 Unported License.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 30 juni 2010 i Jobbet, Stora barngrupper

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: