RSS

Farväl till omsorgen

22 Jun

Idag tisdag den 22 juni 2010 klubbade den borgeliga alliasen igenom en ny skollag. Den innehåller många saker som det har skrivits mycket om, inte minst på nätet. Men en sak som det inte verkar ha debatterats, är att den så kallade förskolan nu blir skola. Ingen verkar ha sett konsekvenserna av det.

Björklunds visioner för skolan verkar vara en tillbaka gång till den skola han själv gick i och trots att han fått mycket kritik för det, så har han nu lyckats förflytta den här lagen förbi alla instanser och i mål.

För förskolan verkar ha däremot inte bygga vidare på någon svensk tradition. Istället verkar blickarna ha varit riktade mot USA och Storbritannien. Där är förskolan, preschool, verkligen skola, inte omsorg. Och vad som kommer att hända nu är att vi går åt det hållet också, om vi inte passar oss.

Med tanke på de vindar som har blåst under de 10 år vi haft en läroplan, kan jag bara beklaga den nya skollagen. Alla föräldrar i Sverige ska nu veta att omsorgen är på väg ut ur verksamheten.

För även om Björklund hävdar att arbetet ska fortgå som vanligt, med undantag för att det ska vara mer matematik och naturvetenskap, så kommer det faktum att vi nu lagförs som skolform att påverka beslutsfattare, chefer och många personal.

Samma signal ger också budskapet att pedagogiken ska stärkas ytterligare. Och visst har det hänt en del under de senaste 20 åren när det gäller forskning och utveckling inom pedagogiken, men det har det även gjort inom de områden som är intressanta för omsorgen. Men omsorgen vill man inte uppgradera, den gömmer man undan.

Så trenden kommer att bli mindre fokus på omsorgen och mer på det skollika, mindre tid för att möta barn och utveckla deras självkänsla och mer tid till lektionsliknande aktiviteter.

Vi kommer också att få se samtal med föräldrarna där vi inte bryr oss om hur barnen mår, men väl hur barnen ligger till inom matematik, läsning och skrivning. Och det kommer att gälla även 1- och 2-åringar! Skollagen och läroplanen gör ingen skillnad på barnets ålder.

Så frågan är hur vi nu rustar oss för att kunna jobba med omsorg, anknytning, att se och bekräfta barnen och att få tid till lek och bus? Hur får vi in det i verksamheten? Det blir en kamp, för så är det redan nu. Men jag hoppas att det finns många kloka människor även inom förskolan som ser till barnen.

För inom Folkpartiet kan tydligen inte se barnet. Det viktiga verkar vara att vi får fram Nobelpristagare och genier.

Vi lär inte få någon hjälp från Lärarförbundet, detta Sveriges mest statusjagande fackförbund. På många hålla talar man om barnens rätt, men här tiger man still. Omsorg är inte lärarmässig och ger ingen status, hur viktig den en är.

Så kära föräldrar i Sverige, förvänta er alltså ingen omsorg om ert barn längre. Det är inte det grundläggande inom vår verksamhet från och med i höst. Vi är nu skola med allt vad det innebär. Om nu inte oppositionen har bättre förstånd, vilket jag tyvärr inte ser några tecken på.

Creative Commons License
Farväl till omsorgen by Maths Göthe is licensed under a Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar 3.0 Unported License.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 22 juni 2010 i Jobbet

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: