RSS

Policy i EU om öppenhet inom IT

16 Jun

Jag har tidigare undrat när svenska kommuner ska gå över till fri och öppen programvara och börja använda öppna format. Och nu kan en förändring komma från EU.

Frågan har lyfts av EU-kommissionären Neelie Kroes som nu är ansvarig för den digitala dagordningen inom unionen. Hon har tidigare varit ansvarig för konkurrensfrågor och där tvingat Microsoft till böter för att otillbörligt utnyttja sitt faktiska monopol när det gäller operativsystem.

Nu vill hon varna alla stater och företag inom EU för den inlåsning som blir följden av att man använder proprietära format och program. Stater, kommuner och företag binder upp sig och ett byta innebär då vanligen stora svårigheter.

Istället finns det fria och öppna alternativ. Linux, där man t ex hittar Ubuntu, är fritt och öppet, liksom det format som används av kontorsprogrammet OpenOffice. Det är alltså ditåt som Kroes anser att man vänder sig för att inte bli inlåst. Om nu inte de som tvingar på andra proprietära lösningar öppnar upp sina format och program.

Och det här kommer det att arbetas fram en policy för. Den kommer då att gälla hela EU och alltså även Sverige. Så inom de kommande fem åren kanske det börjar hända saker. Och då kanske vi får se fler kommuner och företag i Sverige som börjar använda Linux, OpenOffice och andra fria program med fria format.

Och kanske EU kan vara till någon nytta för oss, som omväxling.

Det här uppmärksammas av bland andra PC World, The Boston Globe och Linux Journal.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 16 juni 2010 i Dator

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: