RSS

Miljonär på förskola

16 Jun

Förskolecheferna Annika Axiö och Marianne Forsberg skriver idag en debattartikel i Aftonbladet om de oetiska vinsterna man kan ta ut när man driver privat förskola i Sverige idag. De beskriver också hur man ska göra för att få en stor vinst i verksamheten.

Båda driver själva förskolor i Stockholmsområdet. Men de poängterar att de själva inte följer det recept för vinst de beskriver i artikeln.

Receptet består av två ingredienser.

  • Öka intäkterna. 91% av dessa kommer från kommunens barnpeng. Genom att ta in ännu fler barn ökar man den intäkten. De pekar på att det i dagens Stockholm, där det är platsbrist, är enkelt att göra så.
  • Minska utgifterna. 75% av dessa är personalkostnader. Här ska man då anställa unga och gärna outbildade barnskötare, aldrig dyra välutbildade och erfarna förskollärare. Ökar man storleken på barngruppen så att det går 7-8 barn per vuxen ökar intäkterna samtidigt som man håller ner utgifterna.

Jag skulle också vilja tillägga: ta inte in några vikarier, låt personalen göra delar av det arbete som syns utåt på sin fritid och se till att inte köpa in så mycket material.

Men är det ansvarsfullt mot barnen? Ger det en bra verksamhet? Knappast! Men det är så här som Kulturkrabaten, och skulle jag vilja säga även Olympen, bedriver sina verksamheter. Ska det vara så?

Om vi nu ska ha privata förskolor och skolor måste de få ha en vinst. Den krävs, som artikelförfattarna påpekar, för att bedriva ett utvecklingsarbete och för investeringar. Men hur reglerar man det i så fall så att det inte blir en oskälig vinst? Vilka krav ska man ställa för att dela ut barnpeng till ett privat företag?

En anledning till att man ville ha privata alternativ, var att man ville ha konkurrens. Men som artikelförfattarna skriver, så finns det ingen riktig konkurrens i verkligheten. Föräldrarna får inget fritt val idag. Istället saknas det förskoleplatser.

Jag gillar inte privata alternativ som kan sko sig på skattepengar. Och i synnerhet inte på verksamheter inom vård, omsorg och skola. Likt bloggarna på Svart tumme skulle jag nu vilja se någon marknadsliberal som försöker lösa det här problemet.

Sedan är det frågan om den här diskussionen gäller för peronal- och föräldrakooperativ. Där brukar motivationen vara en annan. Inte minst lär det gälla föräldrakooperativ där det ju är brukarna själva som bedriver verksamheten.

Kanske är det ändå så att verksamhet som drivs med skattemedel också ska bedrivas i kommunal eller statlig regi? Tänk om det är bättre för barn, personal och kommunernas finanser?

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 16 juni 2010 i Jobbet

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: