RSS

Sugen på Microsoft Office 2010?

15 Jun

Känner du ett behov av att ha ett kontorsprogram? Sneglar du då på Microsoft Office? Då ska du också veta att priset för den svenska versionen av Office 2010 kommer att hamna på runt 5.995 kronor eller 7.495 inklusive moms! Är det värt priset?

Måste man verkligen ha Office 2010? Eller finns det alternativ? Det gör det. Man skulle kunna använda sig av Google Docs, men det är inte riktigt samma sak.

Det starkaste alternativet är OpenOffice, som är ett kontorsprogram som är minst lika bra som det som Microsoft erbjuder. Dessutom kostar OpenOffice gratis och är fri programvara! Programmet finns förinstallerat när man installerar operativsystemet Ubuntu och man kan ladda ner versioner för Microsoft Windows.

Låt oss jämföra vad som följer med.

Typ Office 2010 OpenOffice
Ordbehandlare Word Ordbehandlare/Writer
Kalkylprogram Excel Kalkylark/Calc
Presentation Powerpoint Presentation/Impress
Databashanterare Access Databas/Base

Vill du ha en liten jämförelse mellan MS Office och OpenOffice, kan du läsa på Påvels blogg. Han börjar med att testa Office 2007, beskriver sina erfarenheter av att konvertera filer mellan de båda programmen och hur han använder Word.

Hans jämförelse visar att båda programmen har styrkor och svagheter. Och det känns som om de är relativt jämbördiga.

Men nu finns det fler program som följer med MS Office och för dessa finns det inga alternativ i OpenOffice. Däremot hittar man bra, fria och gratis alternativ, om man använder Ubuntu, vill säga.

Typ Office 2010 Ubuntu
E-post och kalender Outlook Evolution
Publicering Publisher Scribus. Finns inte installerad som standard.
Anteckningar Onenote Tomboy

Man kan också tillägga att Scribus även finns för Windows. Tyvärr finns Evolution och Tomboy bara för Linux. Men vill man ha ett fritt e-postprogram kan man använda Thunderbird och kombinera det med Lightning, som är en ersättare för Sundbird, för att få något som liknar Evolution och Outlook.

Varför då använda ett program som kostar nästan 7.500 kronor, när man enkelt kan ladda ner och installera ett som är helt gratis? Och installerar man Ubuntu, då finns det med från start. Behöver du dessutom Windows för att köra Office 2010, så kostar Windows 7 Ultimate idag 2.495 kronor på Dustin Home, vilket är ett kampanjpris. Det blir nästan 10.000 kronor!

Vill man kunna köpa OpenOffice, kan man vända sig till Oracle Store och köpa det som nu heter Oracle Office, men förr hette StarOffice. Man får de lite extra i from av t ex mallar, men annars är det OpenOffice man får. Priset är just nu 356 kronor. Hur många Office 2010 får man för det?

Fortfarande sugen på Office 2010?

Creative Commons License
Sugen på Microsoft Office 2010? by Maths Göthe is licensed under a Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar 3.0 Unported License.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 15 juni 2010 i Dator, OpenOffice

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: