RSS

Andra kan inte läsa filer jag skrivit i OpenOffice

26 Maj

Att ladda ner och installera OpenOffice är enkelt i Windows. Att komma igång också. Men det finns en sak som kan orsaka lite problem och förvirring innan man kommit på hur man ska göra.

Installera

Man laddar ner den svenska versionen från www.openoffice.org. Har man en webbläsare som är inställd med svenska som standardspråk, borde det alternativet redan vara valt åt dig.

Lägg märke till var den filen du laddar ner hamnar någonstans. Ligger den på skrivbordet? Eller finns det en speciell mapp där nedladdningar hamnar?

Dubbelklicka på den filen. Nu startar installationen. Det hela sköter sig själv,men vid ett tillfälle behöver du ange ditt namn och du vill antagligen ha en ikon på skrivbordet för att enkelt komma åt OpenOffice. Är det fler som använder datorn kanske även de ska ha möjlighet att använda programmet. Du kan efter installationen är klar, ta bort den tillfälliga mapp, som antagligen ligger på skrivbordet, som skapas under installationen.

För att öppna OpenOffice dubbelklickar du på ikonen på skrivbordet.

Problem för andra att läsa dina filer

Och problemet då? Jo, det uppstår när man vill dela sina filer med andra. I de flesta fall använder man fortfarande Microsoft Office och det programmet kan ännu inte läsa det format som OpenOffice använder. Microsoft har lovat att det ska fungera – längre fram.

Så hur gör man då för att kunna dela sina filer man någon som kör Office? Det finns faktiskt två sätt. Det ena är att OpenOffice faktiskt kan spara i de format som Office använder. Men det motsatta går alltså inte.

När du spara dokumentet för första gången, ska du titta under ”Filtyp”. Standard är OpenDocument-textdokument (.odt). Men ska andra kunna redigera dokumentet, ska du istället välja någon av följande.

  • Microsoft Word 97/2000/XP
  • {0>Microsoft Word 2007 XMLMicrosoft Word 2007 XML<0}

Det andra sättet kan man använda om de personer man vill dela filen med, inte ska kunna eller behöver kunna redigera filen. Ska de bara läsa den kan OpenOffice exportera filen i PDF-format. För det finns det en ikon i verktygsfältet. Gör annars så här.

  1. Gå till Arkiv – Exportera som PDF.
  2. I den ruta som dyker upp finns flera flikar och många alternativ. Man har du inte speciella önskemål, kan du här lugnt klicka på Exportera.
  3. Ge filen ett namn, välj var du vill ha filen och under Filtyp markera man det enda alternativet, PDF. Sedan klickar man på Spara.
  4. Du ska nu kunna öppna filen om du har en PDF-läsare installerad.
Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 26 maj 2010 i Dator, OpenOffice

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: