RSS

Andra kan inte läsa filer jag skrivit i OpenOffice

26 Maj

Att ladda ner och installera LibreOffice eller OpenOffice är enkelt i Windows. Att komma igång också. Men det finns en sak som kan orsaka lite problem och förvirring innan man kommit på hur man ska göra.

Installera

Man laddar ner den svenska versionen från www.libreoffice.org eller www.openoffice.org. Har man en webbläsare som är inställd med svenska som standardspråk, borde det alternativet redan vara valt åt dig.

Lägg märke till var den filen du laddar ner hamnar någonstans. Ligger den på skrivbordet? Eller finns det en speciell mapp där nedladdningar hamnar?

Dubbelklicka på den filen. Nu startar installationen. Det hela sköter sig själv,men vid ett tillfälle behöver du ange ditt namn och du vill antagligen ha en ikon på skrivbordet för att enkelt komma åt LibreOffice. Är det fler som använder datorn kanske även de ska ha möjlighet att använda programmet. Du kan efter installationen är klar, ta bort den tillfälliga mapp, som antagligen ligger på skrivbordet, som skapas under installationen.

För att öppna LibreOffice dubbelklickar du på ikonen på skrivbordet.

Problem för andra att läsa dina filer

Och problemet då? Jo, det uppstår när man vill dela sina filer med andra. I de flesta fall använder man fortfarande Microsoft Office och det programmet kan ännu inte läsa det format som LibreOffice använder. Microsoft har lovat att det ska fungera – längre fram.

Så hur gör man då för att kunna dela sina filer man någon som kör Office? Det finns faktiskt två sätt. Det ena är att LibreOffice faktiskt kan spara i de format som Office använder. Men det motsatta går alltså inte.

När du spara dokumentet för första gången, ska du titta under ”Filtyp”. Standard är OpenDocument-textdokument (.odt). Men ska andra kunna redigera dokumentet, ska du istället välja någon av följande.

 • Microsoft Word 97/2000/XP
 • Microsoft Word 2007 XMLMicrosoft Word 2007 XML

Det andra sättet kan man använda om de personer man vill dela filen med, inte ska kunna eller behöver kunna redigera filen. Ska de bara läsa den kan LibreOffice exportera filen i PDF-format. För det finns det en ikon i verktygsfältet. Gör annars så här.

 1. Gå till Arkiv – Exportera som PDF.
 2. I den ruta som dyker upp finns flera flikar och många alternativ. Man har du inte speciella önskemål, kan du här lugnt klicka på Exportera.
 3. Ge filen ett namn, välj var du vill ha filen och under Filtyp markera man det enda alternativet, PDF. Sedan klickar man på Spara.
 4. Du ska nu kunna öppna filen om du har en PDF-läsare installerad.
Annonser
 
3 kommentarer

Publicerat av på 26 maj 2010 i Dator, OpenOffice

 

Etiketter: , , , ,

3 svar till “Andra kan inte läsa filer jag skrivit i OpenOffice

 1. Edin

  27 juli 2017 at 16:14

  Jag gjorde som du sa, men när jag mailar filen går den ändå inte att öppna, enligt mottagaren.

   
  • Maths

   13 augusti 2017 at 15:14

   Ursäkta att svaret har tagit så lång tid.

   Att filen inte går att öppna verkar konstigt. Jag skulle förstå om innehållet såg lite konstigt ut p g a att formateringarna inte stämde, men att den inte går att öppna fattar jag verkligen inte. Kan du ge mer info?

    
 2. Hans Olof K. Holmberg

  25 november 2017 at 16:13

  ”Enslingen på Johannis-skäret” kom jag att tänka på när jag efter långvarigt sökande på nätet av hur en som inte har Open Office ska kunna läsa en odt-fil i e-posten från mig, när jag till slut hittade denna sida med den enkla lösningen göra om till PDF-fil. Tack så mycket!

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: