RSS

Säkerheten i Linux och Windows på riktigt

25 Maj

Jag skrev tidigare om ett jämförande test som gjorts av TechWorld och jag vill återkomma lite till det. När jag tänker på det känns artikeln allt mer som ett inlägg för att trots allt höja Microsoft Windows anseende något. För vad jämför man egentligen?

Visst, Windows är det dominerande operativsystemet. Visst, alla operativsystem har svagheter. Visst, allt beror inte på själva operativsystemet. Säkerheten kan hänga på webbläsare och personen som sitter vid datorn.

Men jag skulle vilja föreslå TechWorld att göra ännu ett test, som jag tror är mer rättvisande för hur läget faktiskt ser ut, här och nu, idag.

Testa oskyddade datorer

Ta tre datorer och sätt dem direkt mot internet utan någon router eller brandvägg emellan. Installera Windows XP, Windows 7 och Ubuntu. Varför inte lägga till en Mac också. Slå sedan av alla brandväggar på Windowsdatorerna. I Ubuntu finns det en brandväggen, men den står som standard helt öppen ändå. Alltså: tre datorer helt oskyddade mot internet.

Passa på att visa resultaten från ett test på ShieldsUP!. Vilka portar står öppna för den virtuella omvärlden? Hur synlig är datorerna i en standardinstallation och utan extra säkerhetsprogram?

Låt sedan datorerna stå i ETT dygn. Gör inget med dem, bara låt dem gå. Efter det dygnet letar man sedan ohyra på datorerna.

Vinnare? Helt enkelt den med minst mängd ohyra.

Vad det här testet skulle mäta, är hur operativsystemet i sig drar till sig ohyra. Det kan man tyvärr inte mäta med en brandvägg på. Det finns robotar som hela tiden söker av nätet efter datorer det går att infektera. Det handlar alltså inte om att användaren gör någonting, bara hur operativsystemet svara på anrop från nätet.

Resultatet skulle visa hur verkligheten ser ut idag, rent faktiskt, inte något tänkt utjämnat tillstånd eller att alla-datorer-är-nog-lika-osäkra-i-grunden.

Aktiv och oskyddad

Man skulle kunna utöka testet genom att någon surfar runt under en period. Den kan besöka stor nyhetsplatser, vissa sociala media och spelsiter, samt även platser som finns på den ”mörka” sidan av nätet. Man skulle även har köra med standardinställningar, alltså ingen extra säkerhet påslagen. Blir det någon skillnad?

Vinnare? Helt enkelt den med minst mängd ohyra.

Men skulle TechWorld våga publicera en sådan studie? För vilka rekommendationer skulle TechWorld tvingas göra när de ser resultatet? Min gissning är nämligen att Ubuntu skulle vinna stort och det skulle vara högst kontroversiellt i många kretsar.

Virusfritt här och nu

En Windowsdator ska man helst inte ha uppkopplad mot nätet över huvud taget. Och pluggar man in den, då ska man ha alla tänkbara säkerhetsanordningar inkopplade, plus några till. Windows har alltid, av någon konstig anledning, behövt en brandvägg för att inte bli angripen över huvud taget. Windows måste också ha ett antivirusprogram. Min Ubuntu behöver ingenting sånt!

Det är så verkligheten ser ut idag. Vill man ha ett virusfritt liv IDAG, här och nu, ska man välja Ubuntu eller någon annan Linuxdistribution. Hur verkligheten ser ut om 5 år, vet vi inte.

Creative Commons License
Säkerheten i Linux och Windows på riktigt by Maths Göthe is licensed under a Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar 3.0 Unported License.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 25 maj 2010 i Dator, Säkerhet

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: