RSS

En skola som kör Ubuntu

25 Maj

TechWorld uppmärksammar idag Montessoriskolan Växthuset, som ligger i Järfälla norr om Stockholm. Anledningen är att skolan kör Ubuntu på sina datorer och att hela utrustningen gick på under 10.000 kronor! På skolans hemsida hittar man beskrivning av datorsystemet.

Datorerna har blivit donerade, vilket naturligtvis bidrar till den låga kostnaden. Men Ubuntu behöver å andra sidan inte några datorer som är prestandamonster för att fungera. En annan anledning är att man använder sig av s k tunna klienter, d v s datorerna som eleverna och lärarna sitter vid behöver inga egna hårddiskar.

Den variant av Ubuntu som man använder är Edubuntu, som är framtagen för just skolor och som används på många håll i den s k tredjevärlden. Den här varianten har också ett enkelt sätt att sätta upp ett system med tunna klienter.

Men trots den låga budgeten får man ändå mycket. I princip får man nästan allt som behövs för att eleverna ska kunna utföra sitt skolarbete, surfa och maila. Ett par datorer med Windows har man, eftersom det fanns vissa program man ville kunna använda men inte hittade för Linux.

Ytterligare en fördel med att köra Ubuntu är att skolan slipper virus och annan ohyra från internet.

Det känns väldigt skönt att kunna skriva om ett gott exempel när det gäller användningen av Linux och Ubuntu. Växthusets upplägg skulle kunna användas av många dagis/förskolor och skolor.

Tänk att i liten skala kunna sätta upp en liknande system på mitt jobb! Jag hade en idé om att vi skulle kunna ta över alla våra gamla datorer nu när vi ska få nya genom GS-IT. Tyvärr ägs de numera av Volvo-IT, vilka troligen kommer att kassera dem när licensen på dem har gått ut. Vilket resursslöseri!

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 25 maj 2010 i Dator, IKT, Jobbet

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: