RSS

Rättvik kör öppet

17 Maj

Jag har tidigare undrat när svenska kommuner ska börja använda sig av fri och öppen källkod. Det här gjorde tydligen Rättviks kommun redan 2003. Tydligen med gott resultat.

Man har kunnat skär i utgifterna en hel del. Dels har man sluppit många dyra licenser genom att använda GIMP och StarOffice/OpenOffice. Dels använder man s k tunna klienter, alltså datorer utan egna hårddiskar, som använder sig av Skoldatanätet från Citrix. Till det har man även återanvänt gamla datorer genom att installera Linux på dem.

Man talar här mycket om ekonomi, men jag kan se även andra fördelar. I och med att man använder kontorsprogram som använder sig av öppna standarder, riskerar man inte att bli inlåst till en leverantör och det format som används där. Data går enklare att flytta över till andra lösningar och leverantörer.

Sedan har man även gjort ett annat smart drag, om jag förstått det hela rätt. Man har några datorer som kör Windows XP, men dessa körs bara lokalt. Om dessa då inte är uppkopplade mot internet, riskerar man inte att få ner mängder med virus på datorerna. Än så länge är Linux säkrare att använda, eftersom det ännu inte finns några farliga virus där.

Så som jag ser det har Rättvik gjort ett klokt val. Hur ser det ut i Stockholm om 5 år?

Creative Commons License
Rättvik kör öppet by Maths G÷the is licensed under a Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar 3.0 Unported License.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 17 maj 2010 i Dator

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: