RSS

Ubuntu som NFS-klient

06 Maj

När jag här om sistens skulle göra backup inför ominstallation av Ubuntu, kom jag på hur jag skulle montera min NAS med NFS. NASen är en ReadyNAS Duo. Förutom att funka med Windows- och Mac-datorer, som det står på dess hemsida, så går det alldeles utmärkt att använda den med Linux.

NFS är ett s k nätverksprotokoll, som gör att man kan montera en utdelning på en server som om den låg på den egna datorn. Och att kunna använda NFS känns bättre än att använda Samba, som annars är vanligt när man har Windowsdatorer i nätverket.

Jag har testat det här på Ubuntu 10.04.

 1. Först aktiverar man funktionen för NFS i NASens webbgränssnittet. Det här delar ut de mappar som är tillgängliga. Finns det användarkonton kommer dessa att vara öppna för respektive användare.

 2. Från Programcentral för Ubuntu installerar man följande paket för att få stöd för NFS i Ubuntu. I sökrutan kan man skriva ‘nfs-common’.

  * NFS support files common to client and server. (nfs-common)
  * RPC port mapper (portmap), följer med om du installera den förra.
  

  Det går förstås att installera i terminalen.

  sudo apt-get install nfs-common portmap
  
 3. Skapa sedan en mapp att montera i. Öppna Nautilus och gå till hemkatalogen. Gå till menyn Arkiv – Skapa mapp. (Eller så trycker man Ctrl+Shift+N). Ge den nya mappen ett namn. Använder man terminalen, blir det så här.

  mkdir NAS-mapp
  
 4. Innan det går att montera utdelningen på NASen, måste man se till att kontot på Ubuntu har samma namn och användare-ID som det på NASen. Den första personen på NASen får ID-nummer 1002, den andra 1003 osv. Det här skiljer sig från Ubuntu, där den första användaren blir 1000. Själva namnet på kontot behöver man tänka på när man skaffar NASen eller alternativt när man installerar Ubuntu.

  För att ändra ett användare-ID går man till menyn System – Administration – Användare och grupper. Där markera man den användare man vill ändra och klickar på Avancerade inställningar. I rutan som öppnas går man till fliken Avancerat. Längst ner ändrar man användar-id till det som gäller På NASen. Klicka på OK för att avsluta.

  Om du vill ändra för ditt eget konto och det är det första kontot som skapades på Ubuntu när det installerades, då funkar inte den här metoden. Man kan nämligen inte byta för en användare som är inloggad. Läs här hur du gör.

 5. Nu måste man veta var den mappen finns på NASen som man vill montera. Är det en användares katalog, ligger den i /homes/användare. I Ubuntu är det /home/användare. Jag förusätter att du har gett din NAS namnet ”nasen” och att den då har adressen nasen.local i nätverket. Montera i terminalen så här.

  sudo mount nasen.local:/homes/användare /home/användare/NAS-mapp
  

  Den monterade mappen ska nu dyka upp som en ikon på skrivbordet.

Det går också att få den här monteringen att ske automatisk när man startar eller loggar in på Ubuntu. Förutsatt att NASen redan är igång. Det man får göra är att lägga till en rad i filen /etc/fstab. Man måste ha administrativa rättigheter för att få redigera den filen.

 1. Tryck Alt+F2.

 2. Skriv gksudo gedit /etc/fstab.

 3. Ange ditt lösenord.

 4. Längst ner i filen lägger man till följande rad.

  nasen.local:/homes/användare  /home/användare/NAS-mapp  
    nfs  defaults  0  0
  

  ‘default’ anger att standardvärdena ska gälla. Men ibland kan man vilja ha andra val. Om förbindelsen känns seg och man vill kunna läsa och skriva, anger man istället ‘rw,rsize=8192,wsize=8192’.

  nasen.local:/homes/användare  /home/användare/NAS-mapp  
    nfs  rw,rsize=8192,wsize=8192  0  0
  

  Ska användarna kunna montera utdelningen själva och kunna läsa och skriva, kan man skriva så här: ‘users,noauto,rw’. Det här gör att utdelningen på NASen syns i Nautilus. Klickar man på den kommer den att öppnas.

  nasen.local:/homes/användare  /home/användare/NAS-mapp  
    nfs  users,noauto,rw  0  0
  

Resurser

Creative Commons License
Det här verket av Maths Göthe är licensierat under Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige License.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 06 maj 2010 i Dator, Gör så här

 

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: