RSS

Vad är orsaken till skolans problem?

22 Apr

Varför skulle jag som arbetar i förskola, alltså dagis, bry mig om problem i skolan? Jo, min tanke är att man nu försöker lösa de problem man tror sig se genom att utnyttja dagis. Tanken verkar vara: det gäller att komma igång så tidigt som möjligt, barnen ska gärna kunna läsa, skriva och räkna innan de börjar skolan. Det skulle göra att de som elever sedan presterar bättre.

Men vad är problemet? Svenska elever tycks prestera allt sämre i internationell jämförelse och det här leder till en viss panik. Vad har gått snett? En del skulle hävda att det är kommunaliseringen eller den s k flumskolan. Ja, det finns säkert många förslag.

Nu vill man höja den pedagogiska nivån i den s k förskolan. Det verkar i klartext betyda mer skola i förskolan. Vi ligger nu under utbildningsdepartementet och man vill se en sammanhållen skolgång från 1 år och uppåt. Läsa, skriva, räkna och naturvetenskap. Barnen ska redan kunna allt sånt när de börjar så skolan. Skolan ska sedan kunna ägna sig åt att skapa Nobelpristagare och bra testresultat i internationella studier.

Men tänk om det är något annat som har gjort att den svenska skolan tycks gå lite sämre?

Jag hittar ett intressant uppslag i en artikel i Svenska Dagbladet. Där recenseras boken ”The Spirit Level” (svenska: ”Jämlikhetsanden”) av Richard Wilkingson och Kate Pickett.

Tanken i boken är att ett jämlikt samhälle är hälsosammare och bättre på alla sätt och vis än ett ojämlikt. Ojämlikhet skapar missförhållanden i hela samhället. Det blir sämre för alla.

På punkt efter punkt finner de smått häpnadsväckande samband mellan ojämlikhet och misstroende, psykisk sjukdom, missbruk av alkohol och droger, förväntad livslängd, barnadödlighet, fetma, skolprestationer, tonårsfödslar, mord, frekvens av fängelsestraff och social rörlighet.

De visar också att människor i jämlika länder litar mer på varandra, att deras utbildningssystem fungerar bättre och att de är mer benägna att hjälpa fattiga länder genom bistånd.

Är det där utbildningsminister Björklund ska söka lösningen på departementets problem? Att göra Sverige mer jämlikt? Kan det vara så att skolans problem är ett större samhällsproblem? Något som inte går att lösa med en ny skollag och läroplan?

För visst är det så: Sverige har sedan slutet på 80-talet fått ökade klyftor i samhället. Ojämlikheten har ökat. Visserligen ligger vi i jämförelse ganska lågt om man ser till t ex USA och Storbritannien, men den har ändå ökat.

Följdfrågan blir då: om klyftorna fortsätter att öka, kommer då svenska elevers prestationer att fortsätta bli allt sämre? Och blir det då en regelrätt skola redan från 1 års ålder? Eller var går gränsen?

Men det här är ett större problem än de som en utbildningsminister brottas med.

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 22 april 2010 i Jobbet

 

Etiketter: , , , , , ,

2 svar till “Vad är orsaken till skolans problem?

 1. mikael olsson

  22 april 2010 at 23:06

  I deras bok är det Sverige som är det jämlika extremalternativet – och samtidigt har vi en extremsituation i mindre positiv bemärkelse kring skolans resultat…

   
  • Maths

   23 april 2010 at 05:23

   Sverige låg väldigt bra till får drygt 20 år sedan när det gäller skolresultat. Men under de senaste 20 åren har det hänt mycket i det svenska samhället. Och det intressant är ju att de sämre resultaten i skolan verkar sammanfalla i tid med den omvandling vi har sett. Finns det något samband? Tänk om det inte är någon enskild intern skolreform som är orsaken? Tänk om skolan hade klarat sig bra trots kommunalisering och nedskärningar om vi haft den jämlikhet i samhället som vi hade på 70-talet?

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: