RSS

Vår i skogen

13 Apr

Det har varit en lång, kall, snöig och bra vinter. Men har våren kommit på två veckor. Barnen har fått vänja sig under lång tid vid att det varit snöigt och halt, även när vi har gått till skogen. Det har blivit en vana som sitter djupt, vilket visar sig leda till lustiga konsekvenser.

Idag är det tisdag, vår skogsdag. Som vanligt är det först på med reflexvästar och ryggsäckar. Det tog en liten stund. När vi sedan tittade till, då hade alla barnen redan gått till grinden och stod där och väntade på att få gå! Ibland blir man förvånad. Ett barn fick vi lov att hämta på gården.

Vi gick som vanligt till den lilla fotbollsplan som ligger alldeles intill skogen. Under vintern hade barnen en snövall att ta sig över och sedan hade de planen att ta sig fram på. Precis i kanten av skogen hade vi under vintern vår rastplats. Sedan kunde vi åka kana nedför en berghäll bakom oss.

Nu fanns det ingen snövall och planen var helt snöfri. Men ungarna tog sig fram till rastplatsen. Väl där gick de upp för berghällen och satte sig för att åka kana! Men det gick inte så bra att åka nedför nu: det fanns ju ingen snö. Barnen vill ändå åka, så de som tagit sig hasande nedför en gång, gick upp ännu en gång för ett nytt försök. Men ungar det är vår nu! Vi vuxna tänkte på hur den kanan slet på byxbakarna.

Vi vuxna bestämde att vi skulle försöka ta oss ändå upp till vår naturruta för första gången på många veckor. Så vi gick vidare.

Det var mycket spring i benen, så barnen sprang runt och återupptäckte naturrutan. Men vi fick dem att sitta ner och äta sin frukt. Under tiden vi satt där, så pratade vi som vanligt lite om vad vi såg, hörde och kände av det som fanns omkring oss. Att det inte såg ut och kändes som under vintern, kunde en del barn ge uttryck för. Solen värmde och det var riktigt skönt.

Ett vårtecken var att vi hörde en bofink. Vi såg den inte, men det lät väldigt mycket som en bofink. Det var över huvud taget mer fågellåt än under vintern. Och så hörde vi som vanligt flygplan. Och på en del ställen kunde vi se rådjursbajs, vilket var en ny upptäckt för de här barnen.

Något man kunde se var att barnen fått en bättre motorik under vinter. Nu när det var snöfritt kunde de röra sig på ett helt annat sätt. Det var faktiskt lite som kalvar på grönbete. Det gick fort att ta sig fram, även för de minsta. Sedan var det väl en och annan som fastnade på saker och som vi fick vänta på, samt några som bra vill fort framåt.

Nu blir det förhoppningsvis en skön vår med många härliga utflykter till skogen. Efter vintern är det underbart det äntligen händer saker i naturen igen. Det är med andra ord, för att använda en slogan, dags för förändring.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 13 april 2010 i Jobbet

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: