RSS

Tävling i att hacka webbläsare

25 Mar

Efter att webbläsarvalet för användare av Windows har kommit igång, är det intressant att titta på webbläsare ur olika perspektiv. Ett sådant perspektiv är hur lätta de är att bli hackade. Jag läser att det i dagarna har varit en tävling i den grenen. Och resultatet är nedslående.

Apples Safari var den som hackades först. Men det finns de som anser att det mest berodde på att det ger större ära att hacka en Mac. Men även Internet Explorer och Firefox blev hackade.

Däremot blev inte Google Chrome hackat. Det kan tyckas märkligt, men det var faktiskt ingen som försökte. Inte så att man inte har hittat sårbarheter, det är bara svårare att utnyttja dem.

Uppenbarligen finns det mängder med sårbarheter webbläsare. Och det jag tycker är intressantast med det jag läst så här långt, är att alla attackerna verkar ha gått till på ett och samma sätt. Rätta mig om jag har fel. Men alla webbläsarna blev omdirigerade genom skript på en webbplats. Som vanlig användare innebär det här att jag kan bli hackad genom att besöka en infekterad webbplats. Hur tryggt känns det?

Dessutom verkar man ha använt sig av andra program som Adobe Reader och Excel-filer för att utföra attackerna. I de här fallen verkar attackerna inte ha gått direkt på webbläsaren.

Nu var hackandet ingenting man gjorde bara under tävlingen. Alla deltagarna hade förberett sig under flera veckor i förväg. Dessutom var inte inte vilka personer som helst som vann tävlingen. Det handlar om erfarna personer. Men vad finns det som säger att den här kunskapen och skickligheten inte finns bland kriminella på nätet?

Men hur klarade sig Chrome? Jag kan inte säga att jag förstår det här, men tydligen så körs Chrome i någon slags sandlåda. Om jag förstår det hela rätt, så innebär det att den körs inne i ett program som gör att det inte går att ta sig utan för själva webbläsaren och in i operativsystemet. Så frågan är om det där är något som kommer i de andra webbläsarna snart?

Man kan också notera att de hackade webbläsarna kördes på Apple- och Windowsdatorer.

Och Ubuntu? Det fanns tydligen en sådan dator också med på tävlingen. Den var visst inte så intressant att hacka. Eller är Linux det säkraste som finns idag? Elaka tungor säger att det beror på att det är för få som använder det. Nu när Apple har blivit större så dras hackarna dit. Och kanske är det så att den dagen vi ser ett ökat intresse att hacka Ubuntu eller någon annan Linuxdistrubion, då har Linux slagit igenom på skrivbordet.

Creative Commons License
Det här verket av Maths Göthe är licensierat under Creative Commons Erkännande-Dela Lika 2.5 Sverige License.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 25 mars 2010 i Dator, Internet, Säkerhet

 

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: