RSS

Relationernas moment 22

23 Mar

Amy är en nybakad lärare inom förskolan. Hon har precis upptäckt det där med relationen till föräldrarna. Det räcker nämligen inte, som hon så riktigt påpekar, att ”charma” barnen.

Visst, relationen till barnen är det viktigaste. Men under t ex en invänjning blir det lätt en moment 22-situation. För vägen till barnet fungerar bättre om man har en bra relation till föräldrarna. Om barnet känner att mamma och pappa godkänner det här stället, så är det lättare att det slappnar av.

Men å andra sidan går vägen till föräldrarna genom barnet. Om föräldrarna märker att man inte får kontakt med barnet, så slappnar de inte av, vilket hämmar kontakten med barnet. Så hur man än vänder sig så har man rumpan bak. Det gäller alltså att försöka få båda relationerna att fungera på bästa sätt.

Sedan finns det förstås en tredje synpunkt. Det handlar om hur man vill att relationerna till dem man umgås mycket med ska se ut. Och man har ju mycket kontakt med både barnen och deras föräldrar. Man blir lätt nästan en del av familjen. Åtminstone får man en unik inblick i familjelivet.

Så hur vill man ha det? Bra eller dåligt? Själv vill jag ha bra relationer till alla omkring mig. Därför jobbar jag på att få det. Det är faktiskt upp till mig om det blir bra. Sedan kan barn och föräldrar var lite olika, men på en positiv och icke-moraliserande attityd reagerar alla på ett positivt sätt. Livet flyter liksom lättare.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 23 mars 2010 i Jobbet, Samverkan

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: